NavMenu

Potpredsednik EBRD-a u poseti Srbiji - Alan Piju sastaće se sa predstavnicima vlasti i klijentima u Srbiji

Izvor: eKapija Petak, 10.06.2022. 11:40
Komentari
Podeli
Potpredsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Alen Piju boraviće u zvaničnoj poseti Srbiji od 13. do 16. juna gde će se sastati sa predstavnicima vlasti i klijentima EBRD-a iz javnog i privatnog sektora.

Piju će takođe potpisati nekoliko ugovora o kreditima, uključujući novo finansiranje za mala i srednja preduzeća sa Banca Intesa i UniCredit Leasing, kao i drugu tranšu državnog kredita za projekat izgradnje regionalnih deponija, navedeno je u saopštenju.

Uoči posete, potpredsednik Piju je izjavio:

- Ova poseta će biti prilika da razgovaramo o tekućim i potencijalnim budućim investicijama sa vlastima i klijentima iz privatnog sektora. Takođe ću ponoviti snažnu podršku EBRD-a zelenoj agendi Srbije, poboljšanju transportnih veza sa regionom i EU, izgradnji moderne ekološke infrastrukture, kao i našu podršku privatnom sektoru i malim i srednjim preduzećima, u partnerstvu sa lokalnim komercijalnim bankama.

EBRD je do danas u Srbiji investirala 7,3 mlrd EUR, od čega samo prošle godine pola milijarde.

Investicije EBRD-a doprinele su izgradnji jačeg bankarskog sektora i boljem pristupu finansiranju za MSP, konkurentnijim domaćim kompanijama i boljoj infrastrukturi životne sredine, energije i transporta, od kojih se neki finansiraju kroz velika javno-privatna partnerstva.

Zapadni Balkan je prioritetni region za EBRD, dodaje se. Banka podržava ekonomsku, transportnu i energetsku integraciju unutar regiona i sa zemljama EU.

Banka je do danas uložila više od 15 mlrd EUR u zapadni Balkan i nastavlja da ulaže više od milijardu evra u region svake godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.