NavMenu

Kako održati i unaprediti poslovanje kroz zelenu tranziciju?

Izvor: RTV Sreda, 08.06.2022. 15:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay)Ilustracija
U saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Regionalna privredna komora u Kikindi organizovala je tematsku sednicu "Kako održati i unaprediti poslovanje kroz zelenu tranziciju".

Privrednici sa severa Banata bili su u prilici da saznaju više o samoj primeni zakonske regulative u oblasti životne sredine, cirkularnoj ekonomiji kao odgovor na "zelene" potrebe tržišta, kao i značaju primene međunarodnih standarda.

Početkom 20. veka, potrošnja prirodnih resursa bila je oko 50 miliona tona, a procena je da ćemo 2030. trošiti tri puta više, pa je cirkularna ekonomija upravo "posledica" nedostatka prirodnih resursa.

Rast konzumerizma i potrošačko društvo dovode do ogromne potrošnje prirodnih resursa, što podrazumeva drugačiji pristup čitavom problemu. Kako se moglo čuti tokom razgovora u kikindskoj RPK, cirkularna ekonomija jeste odgovor na "zelene" potrebe tržišta:

- Cirkularna ekonomija je zaokret. Umesto proizvedi – upotrebi - baci, sada imamo proizvedi – upotrebi - proizvedi. To je to trojstvo, način kako da nešto što je bio proizvod, nakon njegovog životnog ciklusa ponovo dobijemo nešto što jeste proizvod - objašnjava Siniša Mitrović iz PKS.

To znači da se navike moraju menjati - od načina kako ćemo proizvoditi, preko menadžmenta u proizvodnji, do energetke efikasnosti i niskokarbonske ekonomije.

- Naša ključna poruka u Kikindi je da otvorimo oči, posebno sektoru malih i srednjih preduzeća, šta ih čeka kada je u pitanju emisija CO2, karbonski otisak, kada je u pitanju izvoz na evropsko tržište - dodao je Siniša Mitrović.

Korišćenje dostupnih standarda, kompanijama može poslužiti kao dobar alat, mehanizam koji se može primenjivati u različitim segmentima poslovanja - od nabavke sirovina, samog procesa proizvodnje, preko distribucije, logistike, trgovine.

Dušan Stokić iz PKS tvrdi da primena standarda može da doprinese povećanju profita, godišnjeg obrta i slično.

- To su značajni procenti, gde vi, praktično za par hiljada dinara, koliko košta nabavka jednog standarda u Institutu za standardizaciju Srbije, primenom takvog standarda možete značajno da poboljšate svoju konkurentnost - zaključuje Stokić.

Kako je tokom razgovora sa privrednicima severa Banata naglašeno, "zelena agenda" predstavlja novu perspektivu za domaću privredu, a posebnu podršku u tom procesu treba pružiti mikro, malim, i srednjim preduzećima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.