NavMenu

Vlada i predstavnici radnika i sindikata Fiata postigli dogovor

Izvor: eKapija Utorak, 07.06.2022. 21:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nataliya Hora/shutterstock.com)Ilustracija
Posao u Fiatovoj fabrici automobila u Kragujevcu zadržaće 1.550 zaposlenih, dok će 500 radnika biti tehnološki višak, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Brnabićeva je na konferenciji za novinare u zgradi Gradske uprave u Kragujevcu nakon sastanka sa sindikatima i predstavnicima Stellantis grupe čiji je deo fabrika Fiat Srbija, navela da je 500 zaposlenih, uključujući sve ranjive kategorije, što znači trudnice, majke s decom, invalide i porodice u procesu vantelesne oplodnje, bezbedno i od 1. jula će dobijati 100% zarade, jer su do sada dobijali 65%, zato što nije bilo značajne proizvodnje.

Premijerka je rekla da u drugu kategoriju od približno 1.000 zaposlenih spadaju oni koji su potrebni za proizvodnju električnog vozila koje će Stelantis grupa praviti u Kragujevcu.

Ona je napomenula da će oni od 18 do 24 meseca provesti na radu u Stellantisovim fabrikama u Slovačkoj, Poljskoj, Italiji i Nemačkoj, nakon čega im je garantovan povratak na posao u Kragujevcu.

Brnabić je dodala da će oni moći od sutra do kraja juna da se prijavljuju da li su zainteresovani da rade u inostranstvu.


Premijerka je rekla da su dogovoreni i uslovi za odlazak zaposlenih u inostranstvo - 11.000 EUR bonus pre polaska, minimalna plata od 800 EUR (Slovačka) i 850 EUR (Poljska) i bonus od 6.000 EUR po povratku u Srbiju, dok je porodicama obezbeđeno zdravstveno osiguranje.

Prema njenim rečima, dogovoreno je formiranje radne grupe koja će odrediti visinu otpremnine i poziciju ljudi koji ne žele otpremninu i ne žele da odu u inostranstvo.

Radnu grupu će činiti predstavnici sindikata, zaposlenih, Razvojne agencije Srbije (RAS) i Vlade Srbije, navela je Brnabić, preneo je sajt Vlade Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.09.2023.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Džozefin Gala, SAP SEE - Srpske kompanije su regionalni predvodnici u korišćenju AI rešenja

Covid-19 bio je udarni impuls digitalne transformacije širom istočne Evrope i celog sveta, a razlog za to bili su prekinuti procesi unutar organizacija, poremećeni lanci snabdevanja kao i smetnje u mnogim drugim važnim aspektima poslovanja. Džozefin Gala, direktorka kompanije SAP za SEE (South East Europe), u razgovoru za e-Kapiju navodi da očekuje nastavak trenda digitalne transformacije poslovanja i stoga ističe njenu važnost za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.