NavMenu

Područje Begečke jame potencijal za razvoj specifičnih turističkih sadržaja i vodnih veza - Nacrt prostornog plana predviđa uređenje vizitorskog centra, biciklističkih staza, sportskih terena uz očuvanje biodiverziteta

Izvor: eKapija Utorak, 07.06.2022. 12:59
Komentari
Podeli
(Foto: Luka Parezanović)
Prostornim planom područja posebne namene Parka prirode Begečka jama, obuhvaćen je deo katastarske opštine Begeč, površine oko 1064,24 ha, a njegov nacrt kao i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu se nalazi na javnom uvidu do 5. jula.

Područje posebne namene predstavlja Park prirode Begečka jama sa kompleksom ritskih staništa, uključujući ostrva i peščane sprudove levog priobalja Begečke jame i odbrambeni nasip.

- Vizija uređenja planskog područja je da se obezbede uslovi za očuvanje, unapređenje, zaštitu i održivo korišćenje prirode, prirodnih vrednosti i njihovo uključivanje u politike prostornog razvoja - ističe se u Nacrtu Prostornog plana koji je izradio Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Na području posebne namene nalaze se:

 • Potcelina sa oznakom 1 je Jezero "Begečka jama" i kanal Begej sa kompleksom ritskih staništa;
 • Potcelina sa oznakom 2 je turističko – rekreativno područje;
 • Potcelina sa oznakom 3 je odbrambeni nasip.

 • Među prirodnim resursima poseban značaj imaće održivo i strogo konrolisano korišćenje vodnih resursa kao i zaštita voda od neracionalne privatizacije, zagađenja i neadekvatnog korišćenja. Vodeni tokovi Dunava, Save i Tise imaće multifunkcionalnu ulogu, u prvom redu za sve velike potrošače vode, saobraćaj i rekreaciju, uz povećanu pažnju kod ispuštanja otpadnih voda.

  Opšta koncepcija prostornog razvoja treba da pored zaštite, obezbedi i unapredi pre svega zaštićeno područje, Park prirode Begečka jama i njegove prirodne vrednosti, prirodne ekosisteme i živopisne pejzaže, biološke i predeone raznovrsnosti, ali i celokupno plansko područje, pojašnjeno je.

  Dodaje se da koncepcijom prostornog razvoja treba da se omogući i zadovoljenje naučnih, obrazovnih, duhovnih, estetskih, kulturnih, turističkih, zdravstveno-rekreativnih potreba i ostalih delatnosti usklađenih sa tradicionalnim
  načinom života i načelima održivog razvoja.

  U ovom planskom dokumentu, za zaštitu je predviđeno 45 prirodnih dobara, a Park prirode Begečka jama je naveden kao prirodno dobro za koje je predviđena revizija postojeće zaštite.

  Značajan deo prostora obuhvaćenog prostornim planom je namenjen poljoprivrednom zemljištu. Poljoprivredno zemljište se planira na ukupno 324,42 ha, što predstavlja 30,47 % prostora obuhvaćenog Prostornim planom.

  Atar naselja Begeč čini izuzetno kvalitetno zemljište, koje je jedan od najznačajnijih prirodnih resursa i potencijal koji nije u potpunosti iskorišćen, ističe se u nacrtu. Uz primenu različitih mera treba sačuvati kvalitet zemljišta, njegova fizička, hemijska i biološka svojstva.

  Vodno zemljište predstavljaju jezero Begečka jama i kanal Begej, deo reke Dunav, deo kanalske mreže (melioracioni kanali), odbrambeni nasip, prostor u funkciji održavanja kanalske mreže, prostor u funkciji održavanja nasipa i crpna stanica, ustava na kanalu Begej kao i naperi. Površina namenjena vodnom zemljištu iznosi 417,93 ha, što predstavlja 39,28% površine obuhvaćene prostornim planom.

  Vodno zemljište je namenjeno za održavanje i unapređenje vodnog režima, a posebno za:
  • Izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju vodnih objekata;
  • Održavanje korita vodotoka i vodnih objekata;
  • Sprovođenje mera koje se odnose na uređenje vodotoka i zaštitu od štetnog dejstva voda, uređenje i korišćenje voda i zaštitu voda;
  • Sport, rekreaciju i turizam;
  • Izgradnju i održavanje linijskih infrastrukturnih objekata;
  • Postavljanje privezišta za čamce, kao i plutaćujeg objekta u smislu zakona kojim se uređuju plovidba i luke.

  Pedološka karta prostora (Foto: Printscreen/Nacrt prostornog plana)Pedološka karta prostora
  Prostori za rekreaciju i sport se planiraju prvenstveno u okviru turističko-rekreativnih područja. U okviru ovih zona se planiraju otvoreni, uređeni i opremljeni sportski tereni za raznovrsne sportske aktivnosti (pešačenje, trčanje, biciklizam, jahanje...). Uređenje plaža bi doprinelo razvoju aktivnosti i sportova na vodi u skladu sa karakterom i uslovima zaštite. Svi ovi sadržaji bi doprineli i turističkoj valorizaciji prostora, navodi se u ovom dokumentu.

  Zbog potrebe za održavanjem vaspitno–obrzovnih aktivnosti i naučnih istraživanja, te potrebe da se prirodna dobra adekvatno prezentuju, planira se vizitorski centar sa objektima za prihvatanje posetilaca (predavanja i

  prezentacije) i organizovanog boravka đaka, studenata, naučnih radnika.

  Sportsko-ekološki kamp, lociran u neposrednoj blizini Parka prirode Begečka jama (u zoni uticaja), omogućiće realizaciju multidisciplinarnih programa u oblasti ekologije, edukacije, sporta, šumarskog, turističkog, ribolovnog
  i drugog rekreativnog korišćenja.


  Specifični turistički proizvodi

  Na zaštićenom području Parku prirode Begečka jama postoje mogućnosti za razvoj specifičnih turističkih proizvoda (ekoturizam, naučni i edukativni, ribolovni, izletnički, avanturistički turizam), i niz aktivnosti na osnovu kojih se može formirati specifična i konkurentna turistička ponuda usklađena sa režimima zaštite.

  - Poželjno je stimulisati privatnu inicijativu i razvijati različite programe prilagođene osobenostima područja i lokalne zajednice, kao što je specijalizovano obrazovanje i obrazovanje za koje postoji interes lokalne zajednice uz podsticanje javno-privatnog partnerstva - navodi se i dodaje da bi naselje Begeč zahvaljujući području posebne namene, odnosno Parku prirode i svim sadržajima koje se planiraju moglo izrasti u izgrađenu turističku destinaciju.

  Postojanje medicinske usluge za turiste je jedan od osnovnih preduslova da neko turističko područje preraste u turističku destinaciju. Zato se može očekivati da se preduzetnička inicijativa ispolji i u oblasti zdravstvene zaštite (naselje Begeč nema ustanovu primarne zdravstevene zaštite).

  U cilju pospešivanja razvoja biciklističkog turizma predviđena je biciklistička staza - međunarodni biciklistički koridor, duž odbrambenog nasipa.

  Najznačajnija planirana intervencija na vodnoj saobraćajnoj infrastrukturi je izgradnja putničkog pristaništa. U skladu sa potrebama naseljenih mesta, na obali Dunava, za planirano putničko pristanište će se definisati sadržaji kroz dalju plansku razradu koji će odgovarati karakteru i obimu ove namene.

  U cilju zaštite Begečke jame od plavljenja usled izgradnje HE Novi Sad i postizanja optimalnog vodnog režima, planira se izgradnja zaštitnog nasipa po obodu Begečke jame.

  Značajan faktor za dalja planiranja naučnih istraživanja je blizina Novog Sada kao administrativnog i univerzitetskog centra, ističe se u Nacrtu Prostornog plana područja posebne namene Parka prirode Begečka jama.
  Lokacija:
  Google Maps
  Komentari
  Vaš komentar

  Top priče

  03.10.2023.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

  Plan za još jedan pogon kompanije Minth u Šapcu - Fabrika na 84.000 m2 iz koje će godišnje izlaziti 760.000 kućišta za baterije e-automobila

  Kineska kompanija Minth Automotive Europe podnela je resornom ministarstvu zahtev za saglasnost na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje proizvodnog kompleksa za automobilsku industriju u Šapcu. Kako je navedeno u dokumentu koji je u avgustu izradio projektantski biro Set doo iz Šapca, na parceli površine 184323 m2 u planu je gradnja pogona za proizvodnju aluminijumskih kućišta i delova kućišta za baterije za

  Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

  Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

  Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

  Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
  Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
  Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.