NavMenu

Zeleno svetlo za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Zrenjaninu

Izvor: Dnevnik Nedelja, 05.06.2022. 14:27
Komentari
Podeli
3D crtež predloženog postrojenja centralnog prečistača otpadnih voda (Foto: Grad Zrenjanin)3D crtež predloženog postrojenja centralnog prečistača otpadnih voda
Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine je objavio da je dao saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta "Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda grada Zrenjanina".

Nosilac ovog projekta je firma Begej water doo iz Novog Beograda, iza koje stoji kompanija Metito iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

- Rešenje o davanju saglasnosti je doneto na osnovu predloga odluke, koji je sastavni deo izveštaja tehničke komisije, kao i uvidom u dostavljenu dokumentaciju. Konstatovano je da realizacijom ovog projekta neće biti negativnih uticaja na životnu sredinu, ukoliko se ispoštuju propisane mere zaštite - saopštio je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine.

U obaveštenju se dodaje da je nosilac projekta dužan da obezbedi uslove i sprovede mere definisane u Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu. Rešenje o davanju saglasnosti na studiju je konačno u upravnom postupku. Protiv ovog rešenja se može pokrenuti upravni spor pred Upravnim sudom u Beogradu u roku od 30 dana od dana objavljivanja obaveštenja.

Predsednik Izvršnog odbora Metito korporacije Rami Gandur je prošle godine, prilikom sastanka sa gradskim čelnicima, kazao da posle izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda građani Zrenjanina mogu očekivati da Begej bude u potpunosti u skladu s ekološkim parametrima i da će se životno okruženje u tom pogledu značajno popraviti. Gandur je dodao da je Metito sproveo temeljnu i dugoročnu studiju i analizu, kako u pogledu trenutnog stanja otpadnih voda, tako i onog što se može očekivati na osnovu planiranog privrednog razvoja.

- To je tehnologija i znanje kojima se ponosimo i koje smo primenili u sistemima i do deset puta većim i zahtevnijim nego u Zrenjaninu. Metito je najveći strani investitor u oblasti prečišćavanja otpadnih voda u Kini, gde upravljamo sa osam gradskih i tri velika industrijska postrojenja. U različitim državama imamo i više nego adekvatna iskustva. Građani Zrenjanina mogu biti sigurni da imaju iskusnog i pouzdanog partnera u realizaciji ove investicije - poručio je Rami Gandur.

Ugovor o izgradnji centralnog prečistača otpadnih voda u Zrenjaninu potpisali su početkom novembra 2020. godine gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i potpredsednik kompanije Metito Valid Madvar. Projekat se realizuje kao direktna strana investicija, na osnovu međudržavnog sporazuma naše zemlje i Ujedinjenih Arapskih Emirata, u vrednosti od 30 mil EUR.

Obaveze Grada Zrenjanina u realizaciji projekta nisu finansijske prirode već podrazumevaju obezbeđenje građevinskog zemljišta i povezivanje gradske kanalizacije sa prečistačem otpadnih voda. Centralno postrojenje za preradu otpadnih voda grada Zrenjanina gradiće se na obodu industrijske zone "ugoistok - Ečka, sa desne strane državnog puta Zrenjanin - Beograd, u blizini benzinske stanice NIS-a.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.06.2023.  |  Industrija, Saobraćaj

Air Serbia dodaje u flotu Dash 8-400?

Air Serbia od 12. juna dodaje u flotu jedan Dash 8-400, prenosi zamaaero.com. Avion je uzet u "wet lease" od nemačke ACMI kompanije Avanti Aira. Ovo je prvi put da kompanija ima ovaj avion u floti, dodaju. - Prema neslužbenim i nepotvrđenim nformacijama Air Serbia će pribaviti još jedan Dash 8-400, te bi ovi avioni trebalo da zamene AirConnectova dva ATR 72-600, sa kojim Er Srbija nije zadovoljna zbog brojnih otkazivanja letova - navedeno

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.