NavMenu

Kaldera iz Laktaša proizvela novi uređaj za protivgradnu zaštitu - Prizemni generator povoljnija opcija od rakete

Izvor: eKapija Četvrtak, 02.06.2022. 13:31
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Kaldera company proizvela je prototip prizemnog generatora namijenjen za protivgradnu zaštitu, a prvi put je predstavljen javnosti na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.

Marko Tepavčević, šef službe za upravljanje projektima u Kalderi, kaže za eKapiju da je generator namijenjen za pogranična područja, aerodrome ili urbane sredine u kojima je otežano korišćenje protivgradnih raketa.

- Prizemni generator je napravljen za zone gdje protivgradni lanseri koji ispaljuju rakete imaju poteškoća u radu. To se odnosi na granična područja gdje nije dozvoljeno ispaljivati rakete na teritoriji drugih država, u našem slučaju na granicama sa Srbijom i Hrvatskom. Ili npr. urbanim sredinama gdje postoje određeni važni objekti veće visine. Potom u naseljenim mjestima, kao i u slučajevima kada je ispaljivanje raketa zabranjeno od kontrole leta zbog bezbjednosti aviosaobraćaja – objašnjava Tepavčević.

Kaldera company je razvila prototip pomenutog generatora uz pomoć inženjera Protivgradne preventive RS, koji su imali iskustva sa uređajima tog tipa.

(Foto: eKapija)
- Riječ je o jedinstvenom proizvodu na ovim prostorima, trenutno ga ne proizvodi niko u regionu. Zastupljen je na tržištima Španije i Francuske, gdje se kompletne odbrane od grada zasnivaju na ovom proizvodu – navodi Tepavčević.

Dodaje da je proizvod razvijan i testiran tokom prošle godine, a njime se upravlja putem SMS poruka.

- Na osnovu informacija meteoroloških radara o dolasku nevremena, dva do tri sata pred nevrijeme SMS-om se pokreće proces sagorijevanja meteorološke otopine, koja se koristi za razbijanje leda - objašanjava Tepavčević.

Kaže da je uređaj primarno namijenjen firmi koja se na državnom nivou bavi zaštitom od grada. U Republici Srpskoj je to Protivgradna preventiva.

- Potebno je da se instalira najmanje pet do šest ovakvih uređaja. Zato je predviđen za velike površine zemljišta, eventualno za privrednike koji imaju parcele ogromnih površina.

Tepavčević naglašava da je prizemni generator mnogo povoljniji od protivgradnih raketa.

(Foto: eKapija)
- Cijena jedne protivgradne rakete je oko 90% u samom raketnom sistemu, a meterološka otopina koja se koristi za razbijanje leda iznosi oko 10% cijene te rakete. Nakon inicijalnog ulaganja u sam generator, ne postoje neki vanredni troškovi – kaže Tepavčević i dodaje jedan generator potroši 10 do 15 EUR tokom jedne vremenske nepogode.

U svemu tome, prizmemni generator djeluje preventivno.

- Jedna raketa košta od 400 do 500 EUR i djeluje tek kada se gradonosni oblak pojavi – ističe naš sagovornik.

Kaldera company ne isključuje izlazak na tržište Srbije i Hrvatske sa ovim protivgradnim uređajem.

Vedrana Marković


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.