NavMenu

Rusi u Srbiji otvorili 74 preduzeća i 370 preduzetničkih radnji

Izvor: Dnevnik Sreda, 01.06.2022. 09:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: motorangel/shutterstock.com)Ilustracija
Ako poredimo sa prošlom godinom, od februara do danas, u IT sektoru registrovano je sedam puta više privrednih društava i 25 puta više preduzetničkih radnji čiji su osnivači iz Rusije.

Od kraja februara do polovine maja ove godine, u IT sektoru osnovana su 74 privredna društva sa većinskim ruskim vlasništvom, dok nije zabeležena registracija firmi iz Ukrajine. Takođe, otvoreno je 370 preduzetničkih radnji sa osnivačima iz Ruske Federacije i jedna iz Ukrajine.

Jelena Jovanović, savetnica predsednika Privredne komore Srbije, navodi za RTS da je najviše osnovano firmi čija delatnost je računarsko programiranje i to 88% i 12% preduzeća koja se bave konsultantskim uslugama u oblasti informacionih tehnologija.

- Ako posmatramo njihove biografije, pošto smo pozvali sve IT stručnjake kojima je potreban posao iz Ruske Federacije i Ukrajine, a koji se nalaze na našoj teritoriji ili koji žele da dođu u našu zemlju da nam to podnesu, vidimo da nam oni donose neke jako interesantne ekspertize koje do sada naš IT sektor nije imao, kao što je takozvana primena embedded sistema u okeanografiji. Naše kompanije do sada nisu radile u tom sektoru. U sektoru embedded-a jesu, u okeanografiji nisu, tako da je na našim kompanijama kako će iskoristiti te stručnjake - navodi Jovanovićeva.

Ukazuje da izvoz računarskih usluga u poslednjih 15 godina ide jako dobro i da ćemo, ako se nastavi ovaj trend, zaraditi do 2,5 mlrd EUR od izvoza računarskih usluga.

- Stopa rasta izvoza računarskih usluga je na godišnjem nivou veća od 25%, u zavisnosti od godine do godine, ali ide 25, 30, 35%. Verovali ili ne, prošle godine smo izvezli 1,7 mlrd EUR računarskih usluga. Ako se ovaj trend nastavi, ako posmatramo prvi kvartal ove godine, gde smo izvezli 508 mil EUR u odnosu na prošlu godinu, gde smo za isti period izvezli 364 miliona, mi ćemo zaista doći do te magične cifre za nas od 2,5 mlrd EUR izvoza računarskih usluga - navodi Jovanovićeva.

Poziva sve IT stručnjake da se jave na portal Privredne komore Srbije i podnesu svoje radne biografije.

- Na portalu privredne komore Srbije ima poseban deo koji se odnosi na IT stručnjake i pronalaženje poslova za IT stručnjake, tako da ih pozivamo da podnesu svoje radne biografije, a mi ćemo to podeliti sa domaćim IT kompanijama - poručila je Jovanovićeva, piše Dnevnik.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.