NavMenu

Bez ponuda na prvom tenderu za gradnju prečistača otpadnih voda u Krnjači - Grad promenio klauzulu o povećanju cene posla

Izvor: eKapija Sreda, 01.06.2022. 15:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kekyalyaynen/shutterstock.com)Ilustracija
Grad Beograd i Evropska investiciona banka (EIB) ponovo su raspisali tender za fabriku za prečišćavanje otpadnih voda Krnjača, zbog, kako je naveo zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić gostujući u jutarnjem programu TV Prva, klauzule o povećanju cene posla.

– Na prethodnom tenderu nije podneta nijedna prijava iako je 38 domaćih i evropskih kompanija otkupilo dokumentaciju. Izvođači su se bojali da zbog rata u Ukrajini i rasta cena građevinskog materijala i radne snage započnu posao koji treba da traje 30 meseci, a na kome je bilo dozvoljeno samo deset odsto povećanja cene. Sada su EIB i Grad Beograd promenili ovu odredbu u skladu sa novom evropskom praksom u krizi i odlukama Grada Beograda. Zainteresovani ponuđači mogu da dostave prijave do 2. avgusta, a tender se sprovodi na osnovu ugovora koji je Grad Beograd zaključio sa Evropskom investicionom bankom za realizaciju izgradnje kanalizacije na levoj obali Dunava – rekao je Vesić.

Tender obuhvata projektovanje i izgradnju fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Krnjači, sa planiranim proširenjem kapaciteta u budućnosti. U fabrici će se odvijati svi procesi neophodni za postizanje biološki ispravnih standarda za ispuštanje prečišćenih voda u Dunav, preneo je Beoinfo.

Vesić je rekao i da je u toku izgradnja kanalizacione crpne stanice Krnjača 2 kroz koju će se potiskivati otpadne vode na putu ka postrojenju za prečišćavanje, kao i izgradnja oko pet kilometara sekundarne kanalizacione mreže za deo naselja Krnjača u MZ Dunavski venac na području oko ulica Jovice Vasiljevića i Grge Andrijanovića.


Podsetio je i da je u toku tender Grada Beograda i Evropske investicione banke za izgradnju 80 kilometara kanalizacije na području naselja Krnjača, sa kolektorima na Zrenjaninskom putu, u Borči i Kotežu i sa rekonstrukcijom postojećih kanalizacionih crpnih stanica. Na taj način biće izgrađena kanalizacija na najvećem delu leve obale Dunava.

Rekao je da će Evropska unija podržati izgradnju kanalizacije novčanim grantom i da očekuje da taj ugovor bude potpisan do kraja godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

09.06.2023.  |  Energija, Industrija

Kao u Matriksu (ali stvarno) - Kako će izgledati proizvodnja grafenskih nanocevčica u Staroj Pazovi

Kompanija OCSiAl, najveći svetski proizvođač grafenskih nanocevi, najavila je u decembru da će u Staroj Pazovi ove godine otvoriti centar za proizvodnju ovog materijala koji poboljšava performanse litijum-jonskih baterija. Opština Stara Pazova je krajem maja donela rešenje da je potrebna izrada studije o proceni uticaja ovog projekta na životnu sredinu. Budući kompleks na parceli površine 39.668 m2 biće lociran u istočnoj

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.