NavMenu

Udruženje Efektiva: Putnici ne moraju da prihvate da doplate avionske karte do turističke destinacije

Izvor: Beta Utorak, 31.05.2022. 10:31
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/JESHOOTS-com)
Uruženje potrošača Efektiva danas je saopštilo da turistička agencija ima zakonsko pravo da menja cenu putovanja zbog promene cene goriva, ali i da putnik ima pravo da tu promenu cene ne prihvati.

Er Srbija i turističke agencije su pre nekoliko dana obavestile putnike koji imaju ugovorene turističke aranžmane da će morati da doplate avionsku kartu usled poskupljenja avio-goriva, što će im biti dodatni trošak veći od 30 evra.

- Agencija mora dokumentovano i uz matematički obračun da prikaže putniku razloge za povećanje cene, a to iz razloga kako bi agencije bile sprečene da paušalno i neopravdano povećaju cenu. Bez toga, putnik nema obavezu plaćanja doplate - navodi se u saopštenju Efektive.

Dodaje se da obaveštenje o poskupljenju aranžmana agencija mora putniku da dostavi najmanje 20 dana pred put, u pisanom obliku, i da, ako je povećanje cene veće od osam odsto od cene aranžmana, agencija nema pravo na jednostranu korekciju.

- Uz to, agencija se na takav potez može odlučiti samo ako je o toj mogućnosti putnika obavestila pre potpisivanja ugovora, kao i odredbom u samom ugovoru, koja mora da predvidi povećanje, ali i smanjenje cene. Bez ispunjenja ta dva uslova, putnik nema obavezu plaćanja doplate - ukazala je Efektiva.


Ugovorom o putovanju, po tumačenju tog udruženja, moraju biti predviđeni uslovi za raskid ugovora, pa tako putnik mora da bude obavešten o mogućnosti da raskine ugovor bez plaćanja penala ako dođe do povećanja cene. U tom slučaju, agencija mora da vrati novac u roku od 15 dana.

Efektiva je navela da dobija informacije od putnika da pojedine agencije sada mešetare i koriste priliku da povećaju cene aranžmana iako nisu ispunile neke od zakonskih uslova.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.