NavMenu

Sve za njivu 21. veka - Koji su noviteti obeležili ovogodišnji Sajam poljoprivrede u Novom Sadu? (FOTO)

Izvor: eKapija Petak, 27.05.2022. 14:49
Komentari
Podeli
Nakon pandemije i restrikcija ponovo se vraćamo na sajmove. Da su se svi pomalo uželeli tog sajamskog duha, moglo se videti po broju izlagača i posetilaca na ovogodišnjem, 89. po redu, Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu. Više od 1.100 izlagača iz 21 zemlje stiglo je u Novi Sad posle dvogodišnje pauze, kada je sajam organizovan virtuelno.

Da je velika posećenost sajma ocenili su i izlagači, sagovornici eKapije, koji uz dobre rezultate i uspešno izlaganje danas zatvaraju svoje štandove.

Posetioci su proteklih sedam dana mogli da pogledaju bogate izložbe mehanizacije, stoke, hrane i pića.

Direktno sa sajma u Bolonji na štandu Delta Agrara predstavljena su dva nova modela traktora Landini i to Rex 110GT sa Euro 3 motorom i novi PowerFarm 100 MKII sa Euro 3 motorom.

Delta Agrar je dugogodišnji izlagač na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, sa ponudom mehanizacije i brendova poput Landini, Ocmis Tifon, Rivulis, Valley Valmont, potom Delta Feed stočnom hranom za svinje i goveda, kao i portfolijom pesticida i sadnicama jabuka.

- Uvek je zadovoljstvo da se ponovo vidimo sa dugogodišnjim partnerima i kupcima na Poljoprivrednom sajmu. Kao što ste imali prilike da sami vidite, poseta je veoma dobra, a svi zainteresovani su mogli da upoznaju naše novitete i posebne sajamske ponude – kaže Ivana Živković, marketing menadžer Delta Agrara.

Nosioci su i brojnih nagrada, a ove godine poneli su Zlatnu medalju na oceni dobrog dizajna.

U novosadskoj Agropanonki bogatija standardna oprema u mehanizaciji. Tako svi Belarus traktori sada imaju Euro poluge, Grammer sedišta, a traktori sa više od 110 konjskih snaga i klima uređaje. Veći traktori automatski imaju dodatni rezervoar, hidraulične toplinge itd.

Belarus traktor - AgropanonkaBelarus traktor - Agropanonka
Tu su i indijski Mahindra traktori, manje jačine od 42 do 60 konjskih snaga, a trenutno pregovaraju da dobiju njihove traktore veće snage.

- Poseta na sajmu ove godine je neočekivano dobra za nas. Sve traktore imamo odmah na raspolaganju, čime retki mogu da se pohvale, a cene su nešto veće zbog prevoza koji je neminovno poskupeo - kaže Gordan Dulać, direktor prodaje u ovoj kompaniji i dodaje da među mašinama, osim prikolica turske proizvodnje, nude prskalice od 800 do 1.200 litara turskog proizvođača Agrional.

Ove godine Agropanonka slavi 30 godina postojanja, a povodom toga poklonili su traktor i rasipač u okviru sajamske nagradne igre. To je ujedno 27. traktor koji Agropanonka poklanja na sajmu kroz istoriju.

I Agrouniverzal iz Gornjeg Milanovca predstavio se ove godine na Sajmu poljoprivrede uz određene novitete. Tu je prskalica IrTem koju je turska kompanija počela da proizvodi prošle godine i novitet je na našem tržištu. Prema rečima Nenada Stojkovića, menadžera prodaje, IrTem radi žitne i kukuruzne sejalice, a ove godine su proširili paletu proizvoda.

Novina u ponudi je i italijanski Carraro traktor za voćnjake. Prednosti koje važe za oba proizvoda su cena i kvalitet, kaže nam Stojković.

Agrouniverzal nudi i od ranije poznate proizvode kao što su indijski traktori pod logom IMT na našem tržištu.

Zadovoljni su sajamskom prodajom, a veruju da bi rezultati bili još bolji da su subvencije isplaćene na vreme.

Agromondo iz Novog Sada uvozi oko 50 brendova u poljoprivrednoj mehanizaciji. Kao i ranije, akcenat stavljaju na traktore engleske firme McCormick, što je ujedno prvi proizvod s kojim su počeli da rade.

McCormick traktor - AgromondoMcCormick traktor - Agromondo
Sledeći važan brend za njih su telehendleri Merlo, kaže direktor firme Siniša Đurica, gde su pre svega zastupljene poljoprivredne, a onda i građevinske mašine.

- Ponuda priključne mehanizacije je ogromna, ali izdvojiću kukuruzne adaptere Dominoni, gde po prodaji sebe vidimo kao lidere. Ponosimo se i rasipačem Bogballe, mislimo da je to najkvalitetnija mašina na sajmu. Tu su Ermo plugovi, Brantner prikolice u čijoj smo prodaji opet lideri, jer prodamo oko 100 takvih prikolica – navodi Đurica.

Ove godine Agromondo na sajmu izlaže mašinu Modula JET italijanske kompanije Forigo, jednu od ukupno dve u Evropi.

- Mašina namenjena za povrtarstvo postavlja foliju, buši rupe u foliji i ubacuje semenke. Postoje mašine koje stavljaju rasad, a da bas precizno elektronski ubacuju male semenke, to nijedna druga mašina nema. Relativno je nova, jedna je ovde, a druga u Italiji – objašnjava Đurica.

I Elixir Argar je tradicionalno na sajmu poljoprivrede u Novom Sadu. Predstavili su i ovog puta kompletan asortiman đubriva Elixir Zorka.

- Izuzetno smo zadovoljni posetom, a za naše đubrivo vlada veliko interesovanje. Na tržištu Srbije najprodavanija su četiri proizvoda i to 6.12.24, 6.24.12, 8.15.15 i mikrogranulisano đubrivo nutriBOOST. Uz kvalitet, po kom smo prepoznatljivi, posetioce najviše zanima cena i snabdevenost, što naravno diktira tržište i aktuelna situacija – kaže Dejan Rajković iz Elixir Agrara.

Elixir Argar izvozi oko 70% proizvodnje, u oko 80 zemalja na svim kontinentima, čime ostaju globalno prisutan brend.

Stigli smo i do sajamskog dela sa stočnom hranom. Kompanija Patent Co iz Mišićeva predstavila je ovim nastupom imuno koncept ishrane svinja superkoncentratima, koji je već prepoznat na tržištu, a koji su dopunili novim proizvodom za tov – Imuno Pro F.

Tokom prethodne godine su na globalnom nivou lansirali MycoRaid, proizvod treće generacije adsorbensa mikotoksina, koji je već u upotrebi u više zemalja Azije, Evrope i Latinske Amerike. Upravo je kvalitet MycoRaid-a potvrđen zlatnom medaljom u kategoriji hrane za životinje na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Štand Patent Co (Foto: Patent Co)Štand Patent Co
- Ovu nagradu nosi još šest naših proizvoda, dok su tri odlikovana srebrnom medaljom. Zahvaljujući visokoj kvalifikaciji proizvoda poneli smo titulu Apsolutnog šampiona kvaliteta u oblasti hrane za životinje i Apsolutnog lidera kvaliteta Novosadskog sajma. Kao kruna dugogodišnjeg rada i prisustva na preko 60 tržišta širom sveta, naša kompanija je proglašena Najboljim privrednim društvom u agroboznisu sa značajnim međunarodnim dostignućima – kaže Tajana Rusić, marketing menadžer u firmi Patent Co.

Dodaje da je Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu bio odlična prilika da MycoRaid proizvod bolje predstave i približe kupcima iz regiona.

Nastup kompanije De Heus iz Šapca je obeležilo predstavljanje novih linija proizvoda za ishranu prasadi i tov piladi, koja je na sajmu u Novom Sadu nastupila na štandu Ambasade Kraljevine Holandije, zajedno sa još nekoliko holandskih kompanija.

Novi proizvodi linija Top i Select za ove kategorije životinja su odgovor na sve zahtevnije tržište koje pri tom posluje u veoma nestabilnim uslovima, kažu u toj kompaniji.


- Cilj pri formulisanju Select linije proizvoda bio je da se optimizuje odnos cene i tehničkih rezultata, uz očuvanje zdravlja životinja. Namenjeni su prodaji u maloprodaji, posredstvom distributivne mreže. Svojim prilagođenim rešenjima i alatima za upravljanje pomažemo farmerima da postignu svoje proizvodne ciljeve koji se mogu odnositi na efikasnost, nizak utrošak hrane, dobar prirast, zdrave životinje i dobre finansijske rezultate - rekli su nam u De Heus.


Lovačke kobasice ili indonežanska hrana?

Sajam poljoprivrede ne može da prođe bez dobre zakuske. Hranu svog podneblja predstavila nam je Ambasada Indonezije u Srbiji. Glavni sekretar Tri Aryadi kaže da prisustvom na sajmu jačaju promociju zemlje i kompanija.

- Deo naše marketing strategije je da tražimo nova tržišta za plasman naših proizvoda. Cilj nam je da budemo prisutni u zemljama regiona, tačnije u jugoistočnoj Evropi pa čak i centralnoj. Ove godine dovodimo kompanije direktno iz Indonezije. Jedna od njih proizvodi kafu, čajeve, čips od tropskog voća, druga je proizvođač bilja i začina - kaže Aryadi i podseća na već realizovane indonežanske investicije u Srbiji - plantažu pečuraka u Kovinu i fabriku instant nudli u Inđiji.

Sajam smatra jako korisnim jer su uspostavili određene poslovne kontakte.

- Znam da se tržište i biznisi sada oporavljaju od pandemije, ali ove godine ćemo ponovo pokušati da plasiramo naše proizvode u regionu – navodi Aryadi.

Svoj doprinos raznovrsnosti sadržaja ove sajamske manifestacije dalo je i JP Vojvodinašume iz Novog Sada. Na njihovom štandu u zatvorenom delu mogle su se dobiti sve informacije o glavnim delatnostima preduzeća: rasadničkoj proizvodnji i pošumljavanju, nezi i zaštiti šuma, korišćenju šuma i mehanizaciji, ali i o ostalim delatnostima - lovstvu, ribarstvu, zaštićenim područjima i njihovoj turističkoj ponudi.

U otvorenom delu posetioci su mogli da se upoznaju sa lovačkom kućom "4 jelena", degustiraju jelenski gulaš, srneći paprikaš i probaju izvrsne autentične lovačke kobasice.

- Vidljivost i prepoznatljivost JP Vojvodinašume na svim važnijim privrednim sajmovima u Novom Sadu postali su zaštitni znak našeg preduzeća. Iako se preduzeće bavi delatnošću koja nije previše poznata u javnosti, sa ovakvim sajamskim nastupima se žele prikazati svi potencijali i aktivnosti koji se nalaze pod okriljem preduzeća. JP Vojvodinašume tradicionalno već duži niz godina predstavlja značajnog partnera Sajma poljoprivrede i verujemo da će tako biti i u buduće – navode iz Vojvodinašuma.

Poručuju da Poljoprivredni sajam u Novom Sadu, kao jedan od najvećih u regionu, privlači veliki broj kupaca i posetilaca, te samim tim postoji veliki interes za učešćem.

Vedrana Marković

Fotogalerija
Sajam poljoprivrede u Novom Sadu
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.