NavMenu

Rast trgovinske razmene između Srbije i Velike Britanije prilika za naše privrednike

Izvor: RTV Petak, 27.05.2022. 14:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shutterstock.com/Lukasz Rajchert)Ilustracija
Trgovinska razmena između Velike Britanije i Srbije prethodne godine iznosila je oko 650 mil EUR, a u prvom kvartalu ove godine zabeležen je rast od 20%. S obzirom na to da naša zemlja sa Velikom Britanijom ima potpisan sporazum o slobodnoj trgovini, naši privrednici moraju iskoristiti te pogodnosti, rečeno je na poslovnom forumu održanom u Privrednoj komori Vojvodine.

Naša zemlja raspolaže velikim trgovinskim potencijalom kada je reč o izvozu robe u Veliku Britaniju. Ove godine očekuje se povećan promet između dveju zemalja, što pokazuje podatak da je u prvom kvartalu zabeležen rast za 20%.

- Te vrste saradnji su raznolike, uključujući proizvodnju i trgovinu, infrastrukturu, tehnologiju ali izuzetno je važno jedno polje koje smo već pokazali, da je daje izuzetne mogućnosti i saradnje, hranu - rekao je Dejvid Landsman, predsednik Britansko-srpske privredne komore.

Srbija sa Velikom Britanijom ima potpisan sporazum o slobodnoj trgovini, a na nama je da domaće i strane privrednike povežemo, kažu iz Privredne komore Vojvodine.

- I ovo je način kako i na koji način da se povežemo sa engleskim, britanskim kompanijama i mislim da je ovo jedan kvalitetan početak i veoma sam zadovoljan što smo mi danas domaćini jednom ovakvom forumu - rekao je Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine.

Prošlogodišnji trgovinski promet između Velike Britanije i Srbije iznosio je oko 650 mil EUR, od čega je izvoz iz naše zemlje bio 350 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.