NavMenu

Inovacije na 64. Međunarodnom sajmu tehnike - Vreme je za nove tehnologije

Izvor: eKapija Petak, 27.05.2022. 13:16
Komentari
Podeli
(Foto: Srđana Maričić)
Pod sloganom "Inovacije pred vašim očima" u Beogradu se, nakon dve godine pauze zbog koronavirusa, održava 64. Međunarodni sajam tehnike na kojem učestvuje više od 500 izlagača.

Institut Lola se na ovogodišnjem Sajmu tehnike predstavio sa multifunkcionalnom mašinom za brzu izradu prototipova. Prema rečima Zorana Dimića rukovodioca sektora Robotika, ova mašina rezultat je projekta koji je finanisrao Fond za inovacionu delatnost pod nazivom "Dokaz koncepta".

- Specifičnost mašine zbog koje smo dobili projekat je da je ona multifunkcionalna. Ima funkciju glodanja, 3D štampanja na rotacionim površinama i laserskog graviranja na rotacionim površinama – navodi Dimić.
Multifunkcionalna mašina za brzu izradu prototipova (Foto: Srđana Maričić)Multifunkcionalna mašina za brzu izradu prototipova
Kako nam navode iz Instituta Lola, interesovanje za mašinu je veliko, a nadaju se da će po završetku sajma ovu mašinu moći da plasiraju kao komercijalni proizvod.

Na sajmu je proizvode izlagala i kompanija GTS Adriatic, koja se ove godine predstavila automatskom kontrolnom vagom proizvođača Wipotec. Kako su nam rekli na ovom štandu, vaga može da radi na jako velikim brzinama, a ima i mogućnost automatskog prebacivanja.

- Osim vage, tu je i linija za označavanje proizvoda, zatim Print & Apply sistem za aplikaciju etiketa na kutiju, sistem za obeležavanje u visokoj rezoluciji ink jet i klasičan ink jet printer velike brzine, navode nam iz GTS Adriatic-a.
Robotska stanica (Foto: Srđana Maričić)Robotska stanica
Kompanija se predstavila i sistemom za lasersko obeležavanje, koji je izložen prvi put na sajmu ove godine.

- Tu je i sistem koji navodi operatera i olakšava mu rad prilikom sklapanja proizvoda, a kao finale imamo i sistem koji može da kombinuje rad operatera i robota na jednoj stanici.

Među izlagačima obišli smo i ponudu koju je ovde godine izložila kompanija Tehnogama. Naime, kako su nam naveli, sajam im služi za kontakt sa redovnim kupcima, jer je kompanija već dugo prisutna na našem i na tržištu regiona.
Kompresor nemačkog proizvođača Boge (Foto: Srđana Maričić)Kompresor nemačkog proizvođača Boge
- Tehnogama je lider na tržištu komprimovanog vazduha i predstavili smo se svojim standardnim portfolijom, kompresorom nemačkog proizvođača Boge i pratećom opremom za filtraciju – kaže nam Andrija Andrić, vođa Divizije industrijske tehnike.

Kako su nam naveli, kompanija već ima dobru poziciju u Srbiji i na Balkanu, i sajam im služi za kontakte sa redovnim kupcima.

Kompanija Albo je ove godine sa velikim zadovoljstvom prihvatila poziv Privredne komore Srbije da učestvuje na 64. Međunarodnom sajmu tehnike, navode nam iz kompanije.

- Kao lider u snabdevanju ličnom zaštitnom opremom u Srbiji, na sajmu tehnike promovišemo bezbednost na radu, kao vodeću vrednost kojoj težimo. Poseban akcenat stavljamo na tehnički naprednu ličnu zaštitnu opremu, kreiranu primenom najsavremenijih tehnologija i u skladu sa najvišim standardima.
Zaštitna oprema kompanije Albo (Foto: Srđana Maričić)Zaštitna oprema kompanije Albo
Kako su naglasili, ova godina je naročito značajna za kompaniju koja slavi jubilej – 30 godina uspešnog poslovanja.

- Posebno smo ponosni na činjenicu da smo za tri decenije uspeli da mali porodični biznis razvijemo do nivoa multinacionalne kompanije koja broji 250 zaposlenih, dajući sve od sebe kako bismo našim kupcima i partnerima pružili najbolju uslugu i proizvode, naglašavaju iz Alba za eKapiju.

Svoju ponudu na ovogodišnjem sajmu predstavila je i kompanija Topomatika, a kako nam napominju, u Beograd su doneli sve proizvode koje prodaju.

- Mi prodajemo opremu koja omoćava da se razume oblik nekog proizvoda, materijal i ono što se sa tim proizvodom dešava kasnije u eksploataciji. Ovde smo se predstavili sa novim CT mernim uređajem koji je proizvod firme Caes, kao i raznim uređajima iz familije Atos atlas – navode iz Topomatike.

Kako nam pojašnjavaju, u pitanju je oprema za optičko merenje deformacije proizvoda uz pomoć mernih inspekcijskih i metalurških mikroskopa.

- Predstavili smo se i manuelnim i automatizovanim 3D skenerom za skeniranje i kontrolu kvaliteta i zapravo to predstavlja jedan vid digitalne transformacije u mernim laboratorijama, i predstavljanju rezultata – naglašavaju iz Topomatike.
Automatizovani CMM aparat (Foto: Srđana Maričić)Automatizovani CMM aparat
Osim 3D skenera predstavili su i CT merni aparat, koji za razliku od 3D skenera može meriti unutrašnjost proizvoda.

- Danas je veliki trend da kompanije koje se bave proizvodnjom plastike sve više obavljaju CT merenja kako bi mogla da se sagleda i unutrašnjost predmeta. Sami predmeti su postali mnogo kompleksniji i nije ih moguće izmeriti nekoim konvencionalnim tehnologijama – zaključuju iz ove kompanije.

S. M.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.