Izvor: eKapija | Četvrtak, 26.05.2022.| 12:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

WEST Pharmaceutical Services Beograd u Kovinu planira proširenje kompleksa

Ljubičastm označeni planirani objekti
Ljubičastm označeni planirani objekti (Foto: Print screen / Urbanistički projekat / EuroCons)
WEST Pharmaceutical Services Beograd d.o.o. u Kovinu planira proširenje kompleksa na parceli 5593/2 (Crvenka 76).

Povod za izradu Urbanističkog projekta za urbanističko-arhitektonsku razradu lokacije jeste potreba investitora da se u okviru postojećeg proizvodnog kompleksa omogući rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih objekata.

Parcela je površine 62.755 m2 i nalazi se na periferiji, severoistočno od naseljenog mesta Kovin, neposredno uz put Kovin - Deliblato. Ovde je smešten proizvodni kompleks WEST Pharmaceutical Services Beograd d.o.o. Kovin koji se bavi proizvodnjom zatvarača za infuzione boce i parenteralne proizvode, klipova za špriceve za jednokratnu upotrebu, kao i različitih proizvoda od gume koji se koriste u farmaceutskoj proizvodnji i/ili proizvodnji pomoćnih medicinskih proizvoda (gumeni delovi kapaljki ili sl.).

Planirana je izgradnja novih objekata, rekonstrukcija i dogradnja postojećih, kao i povezivanje planiranih objekata na postojeću infrastrukturu u okviru kompleksa. Predviđeno je rušenje skladišta, propusnika materijala, nadstrešnice i kompresorske stanice.

Planirani objekti:

- prostorija za pušače;
- radionica za održavanje proizvodnog alata;
- nadstrešnica za otpad;
- pumpna stanica;
- rezervoar za sprinkler;
- topla veza FHL-MBL;

- dogradnja objekata Pogona za pripremu sirove gume i Preseraj i pogon za finalizaciju proizvoda u četiri faze i to:

a. dogradnja propusnika materijala za pogonski magacin;
b. dogradnja tehnološke celine dimenzionisanje;
c. dogradnja tehnološke celine pranje;
d. dogradnja tehnološke celine preseraj;

- nadgradnja dograđenog dela objekta Upravne zgrade.


Nadgradnja objekta upravne zgrade

Planirana je rekonstrukcija postojećeg objekta i dogradnja novog dela objekta, sa njegove bočne strane, spratnosti P+1, BRGP od 1.240,00 m2.

Predviđena dogradnja je koncipirane tako da se u prizemlju nalaze kuhinja sa pratećim prostorijama za zaposlene i muška garderoba za zaposlene u proizvodnji sa pratećim prostorijama, dok je na prvom spratu predviđena ženska garderova za zaposlene u proizvodnji i dodatni kancelarijski prostor.

Planira se nadgradnja dograđenog dela objekta, za jednu etažu, do postizanja maksimalne dozvoljene spratnost propisane planskim dokumentom, P+2. Nadgradnja, ukupne BRGP od 620 m2, planirana je da bude delom u funkciji tehničke etaže za smeštaj mašinske opreme, a delom u funkciji dodatnih garderoba za zaposlene ili kancelarijskog prostora.


Dogradnja i rekonstrukcija proizvodnog pogona

Proizvodni pogon čine objekat Pogona za pripremu sirove gume i Preseraj i pogon za finalizaciju proizvoda.

Usled potrebe investitora da se izvrši modernizacija proizvodnog procesa, omogući smanjenje operativnih troškova, troškova održavanja, da se poveća energetska efikasnost objekta, kao i da se izvrši poboljšanje požarnih karakteristika objekta, potrebno je izvršiti rekonstrukciju i dogradnju predmetnih objekata, uključujući i instalaciju u njima.

Dogradanja novih objekata, predviđena je u četiri faze, pri čemu će svaku od faza dogradnje pratiti i rekonstrukcija dela postojećeg objekata koji zajedno sa njom čini jedinstvenu tehnološko-funkcionalnu celinu i požarni sektor.

Planirane su: dogradnja propusnika materijala za pogonski magacin, dogradnja tehnološke celine dimenzionisanje, dogradnja tehnološke celine pranje i dogradnja tehnološke celine preseraj.


Postojeće stanje

Postojećem kompleksu, pristupa se sa puta Kovin - Deliblato, preko postojećeg putnog priključka.

Neposredno uz putni priključak, van ograde kompleksa, uz regulacionu liniju smeštena su dva odvojena parking prostora za putnička vozila zaposlenih, kao i portirnica sa rampom i rotacionom kapijom, za kontrolu ulaska/izlaska vozila i ljudi iz proizvodnog kruga.

Unutar proizvodnog kompleksa, u prednjem delu parcele bliže javnoj saobraćajnici smeštena je upravna zgrada sa kantinom za zaposlene, magacin za sirovinu i gotov proizvod, dok su dalje, po dubini parcele smešteni proizvodni objekti, mikrobiološka laboratorija, manja specijalizovana skladišta i drugi pomoćni objekti neophodni za funkcionisanje kompleksa.

Na parceli se nalaze ukupno 22 objekta, ukupne BRGP od 9.026 m2, različite namene (poslovni, proizvodni,
skladišni i pomoćni objekti). U izgradnji su magacin zapaljivih materija i dogradnja upravne zgrade. Rešenjem o građevinskoj dozvoli predviđena je rekonstrukcija postojećeg objekta spratnosti P+2 i dogradnja novog objekta
spratnosti P+1, ukupne BRGP od 1.240 m2.

Unutar kompleksa, internim saobraćajnicama omogućeno je jednosmerno, kružno kretanje vozila i pristup vatrogasnog vozila svim objektima.

U neposrednoj blizini upravne zgrade, nalazi se parking za službena putnička vozila od 12 PM dok su u njegovom nastavku, uz internu saobraćajnicu smešteni betonski platoi za razvrstavanje, sortiranje i privremeno odlaganje svih vrsta reciklažnog otpada i dalje za smeštaj kontejnera za komunalni otpad.

Projektant је EuroCons Group d.o.o. iz Vršca.

A. K.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE