NavMenu

Udruženje Hidroenergija iz BiH poručuje: Ne bismo trebali odustati od gradnje malih hidroelektrana

Izvor: eKapija Utorak, 24.05.2022. 16:48
Komentari
Podeli
(Foto: shuttestock.com)
Iz Udruženja Hidroenergija, koje okuplja proizvođače struje iz malih hidroelektrana, upozoravaju da nas zabrana izdavanja dozvola i gradnje MHE neće nikuda odvesti i pri tom tvrde da je "granica 10 MW praktično zabrana".

Podsjećaju na to da se elektrane od preko 10 MW mogu instalirati na Drini, Bosni u jednom dijelu, i Vrbasu u jednom dijelu, te da su to projekti koji se rade nekoliko godina.

- Bojimo se da namamo baš vremena dovoljno, s obzirom na to da je cijeli svijet na nogama zbog prerlaska na zelenu energiju. Zar u ovom vremenu od pandemije korona, pa do dešavanja Rusija-Ukrajina nismo svatili šta znači imati svoj proizvod u bilo kojem smislu, jer je uvozno višestruko skuplje i pod uslovom da ga ima na tržištu - ističu iz ove kompanije.

Nadalje konstatuju da je samo u jednoj rečenici kazano da je granica 10 MW, a nije uzeto u obzir razmatranje i razlika između MHE koji zahtjevaju cjevovod i probranskih MHE koje ne zahtjevaju cjevovod, koje narodski rečeno ništa drugo nisu nego kao mlin za mljeti žitarice.

- Mišljenja smo da nismo baš bogata zemlja da se odreknemo hidropotencijala, zabrana nas ne vodi u dobrom smijeru sigurno. Zakone treba urediti u svakom pogledu, pravilnike isto tako, stalne nadzore inpekcije svako u svojoj oblasti, te ko nepoštuje bilo koju odredbu i zakon od investitora treba ga kazniti i po cijenu oduzimanja koncesije.

Reagovanje zaključuju upozorenjem da bi bilo razumno da o ovom odlučuju lokalne zajednice, da li dozvoljavaju gradnju MHE na njihovom lokalitetu, te isto tako da lokalnoj zajednici pripadne benefit od koncesionih naknada, i drugih naknada, kako bi se od toga novca razvijala lokalna zajednica.

Izvor teksta: firma Automatika Živinice
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.