NavMenu

Karmina Burana 25. maja ispred Srpskog narodnog pozoriša, 28. u Beogradu

Izvor: eKapija Utorak, 24.05.2022. 15:05
Komentari
Podeli
SNP (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)SNP
Dva simfonijska orkestra, dva hora, dečiji hor i priznati solisti poput sopranistkinje Marije Jelić, tenora Aleksandra Tolimira i baritona Vase Stajkića izvešće, 25. maja sa početkom u 20 sati, impoznatno delo Karla Orfa "Karmina Burana" na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta .

Četiri stotine muzičara, ovaj svojevrsni spektakl otpočeće pesmom "Fortuna" i tako će hiljadama Novosađana pružiti snažan upliv u okvire ovog dela, te podariti nezaboravno veče pod vedrim nebom, navedeno je na sajtu SNP. Ova jedinstvena scenska kantata biće izvedena pod dirigentskom palicom maestra Aleksandra Kojića.

- Monumentalna scenska kantata "Karmina Burana", nemačkog kompozitora Karla Orfa ponovo je pred novosadskom publikom. Popularnost ove kompozicije i njena zastupljenost čak i u drugim umetničkim žanrovima, čini je uvek primamljivom za publiku. Sa druge strane, od izvođača ovo delo zahteva izuzetnu umetničku spremnost. Ovo je sjajna prilika da se ansambli Opere SNP-a i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane Stanislav Binički pokažu u svom najboljem svetlu - istakao je maestro Kojić.

"Karmina Burana" biće izvedena premijerno na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, 25. maja u 20 sati, a odmah potom, 28. maja i na Trgu republike u Beogradu u okviru CEBEF festivala. Ulaz na oba koncerta je slobodan.


Karmina Burana

"Karmina Burana" Karla Orfa (1895-1982) od nastanka 1937. godine, najpopularnije je delo nemačkog kompozitora, za koje je tekst našao u istoimenoj zbirci iz 13. veka, u kojoj su sabrane pesme školaraca lutalica, dokonih studenata i pevača, sočni, pikantni stihovi o ljubavi i prirodi, bezbrižna himna životnoj radosti.

Ona je deo muzičkog triptiha pod nazivom "Trijumf" (Trionfi) koga čine kantata "Karmina Burana", kantata "Katuli Karmina" (Catulli Carmina) i kantata "Trijumf Afrodite" (Trionfi di Afrodite).


Karl Orf

Karl Orf jedan je od značajnijih kompozitora 20. veka. Kako se bavio pedagoškim radom, napisao je knjigu "Muzika za decu" namenjenu obrazovanju, a u nastavu je uveo Orfov instrumentarijum, sačinjen od instrumenata prilagođenih deci. Njegovo najznačajnije delo je, upravo, scenska kantata "Karmina Burana".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.