Izvor: eKapija | Ponedeljak, 27.06.2022.| 10:09
Izdvojite članak Odštampajte vest

MK Group gradi četvrti vetropark i prvi agrosolarni projekat u regionu

(Foto: MK Group)
Novim projektima započetim ovog proleća kompanija MK Group potvrđuje svoju ulogu lidera u obnovljivim izvorima energije u regionu. Svečanom ceremonijom u Štolcu kod Kule, kompanije MK Group i Fintel Energija zvanično su obeležile početak radova na izgradnji vetroparka "Kula 2". Na teritoriji opštine Kula, pored vetroparkova, ove dve kompanije ujedno razvijaju najveći agrosolarni projekat u Evropi i prvi na Balkanu.

Vetropark najsavremenije tehnologije "Kula 2" gradi se u blizini prvog vetroparka u Srbiji "Kula", koji su takođe otvorile ove kompanije još 2015. godine. Uz investiciju od 17,5 mil EUR, planirano je da radovi budu završeni do kraja godine, a puštanje u rad u martu 2023. godine.

Generalni direktor Fintel Energije, Ticijano Đovaneti podsetio je da je ova kompanija, zajedno sa MK Group, pionir u oblasti obnovljivih izvora energije i najznačajniji nezavisni proizvođač električne energije na energetskom tržištu Srbije.

- Sa tri otvorena i četvrtim vetroparkom u izgradnji naše zajedničke investicije u projekte zelene energije iz vetra do sada iznose 163 mil EUR. Na taj način obezbedili smo 238 GWh struje godišnje za potrebe 59.000 domaćinstava. Na ovome se ne zaustavljamo i već planiramo nove ambiciozne projekte, koji će dodatno pozicionirati Srbiju na zelenoj mapi ovog dela Evrope - rekao je Đovaneti.

Generalni direktor MK Group, Mihailo Janković, potvrdio je dalje širenje u oblasti obnovljivih izvora energije obe kompanije.

(Foto: MK Group)

- Zajedno razvijamo projekte vetroparkova i solarnih elektrana u Srbiji sa ukupnim planiranim kapacitetom od gotovo 1GW, uz investiranje preko milijardu evra u narednih pet godina. Samo ove godine započeli smo realizaciju projekata koji podrazumevaju ulaganje od 360 mil EUR - izjavio je Janković i istakao doprinos ovih investicija ostvarenju cilja Vlade Srbije da se učešće energije iz obnovljivih izvora do 2040. godine poveća na najmanje 40%.

Vetropark "Kula 2" će, sa kapacitetom od 10 MW, snabdevati srpsku elektroenergetsku mrežu sa 28,6 GWh struje godišnje, što je ekvivalent energiji koju troši oko 8.000 domaćinstava.


Prvi agrosolarni projekat u regionu

Na teritoriji opštine Kula, pored vetroparkova, ove dve kompanije ujedno razvijaju najveći agrosolarni projekat u Evropi i prvi na Balkanu, čime će potvrditi svoje liderstvo u regionu kad se radi o obnovljivim izvorima energije.

Potpisivanjem memoranduma o razumevanju sa kineskom kompanijom PowerChina, kompanije Fintel Energija i MK Group zvanično su započele sa realizacijom zajedničkog projekta Agrosolar u Kuli. Nakon što su se pozicionirale kao lideri u proizvodnji struje iz energije vetra, započinju pionirski poduhvat koji koristi energiju sunca i u isto vreme omogućava održivu poljoprivrednu proizvodnju ispod solarnih panela. U pitanju je prvi projekat ovog tipa na Balkanu i najveći u Evropi, a vrednost investicije iznosi 340 mil EUR.

(Foto: Promo/Jakov Simović)

- Potpisivanjem ovog sporazuma definisali smo jasnu zainteresovanost obeju strana da uzmu učešće u najvećem agrosolarnom projektu u Evropi. Posebno značajan korak je izgradnja pilot solarnog parka od 50 kilovata, koja započinje u naredna tri meseca. Agrosolar projekat će se prostirati na 770 hektara na teritoriji opštine Kula. Solarna elektrana biće kapaciteta 660 MW, a planirana godišnja proizvodnja zelene energije oko 832 GWh, što zadovoljava potrebe oko 200.000 domaćinstava - izjavio je Ticijano Đovaneti, generalni direktor Fintel Energije.

Andrija Vuković, direktor resora za finansije i rizike MK Group istakao je da agrosolar donosi veliku inovaciju kroz sinergiju zelene energije i održive poljoprivrede.

- Obe oblasti su odavno deo agende MK Group, ali i nacionalne strategije naše države. Ovaj projekat doneće još jednu inovaciju u srpski energetski sektor, pošto će u okviru druge faze biti izgrađeno postrojenje za proizvodnju zelenog vodonika koje će se napajati iz solarne elektrane. Pored zelenog vodonika ova tehnologija omogućiće i proizvodnju 300 tona urea mineralnog đubriva dnevno, dobijenog na potpuno održiv način - izjavio je Andrija Vuković, direktor resora za finansije i rizike MK Group.

(Foto: Promo/Jakov Simović)

Kineska kompanija PowerChina, jedna je od najvećih građevinskih kompanija na svetu kad je u pitanju infrastruktura i sektor energetike.

- Veliko nam je zadovoljstvo što smo potpisivanjem sporazuma ozvaničili saradnju i partnerstvo sa Fintel Energijom i MK Group, pionirima i liderima Jugoistočne Evrope u ovoj oblasti. Radujemo se radu na projektu i zajedničkom cilju da razvijamo energiju iz obnovljivih izvora u Srbiji i doprinesemo dostizanju ugljenične neutralnosti - izjavio je Jang Bo, predstavnik kompanije PowerChina u Srbiji.

Fintel Energija i MK Group se već čitavu deceniju svrstavaju u red vodećih kompanija u proizvodnji električne energije iz vetra na Balkanu. Krajem 2015. godine otvoren je vetropark "Kula", koji je ujedno bio i prvi u Srbiji ukupne instalisane snage 9,9 MW, a manje od godinu dana kasnije otvoren je i drugi vetropark "La Piccolina", ukupne instalisane snage od 6,6 MW. U septembru 2019. godine, pokretanjem vetroparka "Košava" u Izbištu sa instalisanom snagom postrojenja od 69 MW, čak 45.000 domaćinstava je pokriveno "zelenom" strujom.

Celokupan sadržaj tematskog biltena pogledajte OVDE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE