NavMenu

Francuze očekuje nestašica senfa - Udar na industriju zbog tri razloga

Izvor: Blic Ponedeljak, 23.05.2022. 11:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / Shutterbug75)Ilustracija
Francuze tokom leta čeka nestašica senfa u supermarketima, kao posledica nedostatka semena senfa potrebnih za proizvodnju ovog umaka.

Teška suša u Kanadi, loša žetva u Francuskoj i rat u Ukrajini zajedno su smanjili zalihe semenki senfa koje su dostupne proizvođačima.

Zbog toga je cena senfa u Francuskoj porasla za 10%, a neke prodavnice imaju poteškoća s punjenjem polica.

Francuska uvozi većinu semenki senfa iz Kanade, ali je prošle godine u toj zemlji bila velika suša koja je uništila useve.

Nisu sve suše posledica klimatskih promena, ali višak topline u atmosferi izvlači više vlage iz zemlje, a suše se pogoršavaju, piše BBC. Planeta se već zagrejala za oko 1,2 stepeni Celzijusa od početka industrijske ere, a temperature će nastaviti da rastu, ako vlade širom sveta značajno ne smanje emisije gasova.

Berba semena domaćeg senfa u Francuskoj već tri godine zaredom ne daje zadovoljavajuće prinose, a poslednji put razlog je bila vlažna zima i hladno proleće (što baš i nema veze sa politički korektnim narativom stranih kolega iz prethodnog pasusa - prim. eKapije).

Luc Vandermeson, generalni direktor trećeg najvećeg francuskog proizvođača senfa La Reine de Dijon, rekao je za BBC da je proizvodnja 20% do 25% manja nego inače.

- Tržište je prazno, već je sve rezervirano i imamo poteškoća s nabavkom semena - rekao je.

Proizvođači u Francuskoj prvotno su se nadali da će uvesti dodatne semenke senfa iz Rusije ili Ukrajine kako bi nadoknadili nedostatke, no to zbog rata nije moguće.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.