Izvor: eKapija | Ponedeljak, 23.05.2022.| 11:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Veterniku u planu sportski centar i park

Blokovska površina, opštegradski centar i sportski centar
Blokovska površina, opštegradski centar i sportski centar (Foto: Print screen / Izmene i dopune PGR Veternik / JP Urbanizam)
Izmene i dopune Plana generalne regulacije naseljenog mesta Veternik, između ostalog, bave se i sportskim sadržajima.

Naime, sportski centar sa fudbalskim igralištem, koji je obuhvaćen ovim planom, planiran je na površini oko 2,82 ha.

Planira se da deo parcele 1671 KO Veternik (Kralja Petra I 22b) ostane u nameni sportskog centra, u površini od oko 2,24 ha, a ostatak se odvaja delom za javnu blokovsku površinu za potrebe rešavanja stacionarnog saobraćaja i uređene zelene površine i delom za opštegradski centar.

Planira se završavanje izgradnje i uređenja otvorenih sportskih terena i pratećih sadržaja. Postojeći objekti upravne zgrade kluba i svlačionice se zadržavaju.

Moguća je izgradnja dodatnih sportskih i pratećih sadržaja do ukupne zauzetosti kompleksa objektima do 15%. Spratnost objekata je jedna korisna etaža. Moguća je fazna realizacija sadržaja.

Postojeće lokali ispod tribinskog prostora u okviru objekta br.1 koji se izdvaja za namenu opštegradskog centra, koristiće se isključivo u nameni poslovnih sadržaja dok će se krovna etaža predmetnog objekta koristiti kao tribinski prostor za potrebe sportskog centra.

Zelenilo sportskog centra treba da bude raspoređeno na takav način da su obezbeđeni uslovi za zaštitu od negativnih uticaja spoljašnje sredine. U većini slučajeva neophodno je da oko 50% površine bude pod zelenilom, koje prožima čitav sportski kompleks, odvaja igrališta i formira izdvojene celine na kojima se odvijaju pojedine sportske i rekreativne aktivnosti, igra i zabava. Minimalno učešće slobodnih i zelenih površina iznosi 20%.

Obavezno je formiranje nešto šireg zaštitnog pojasa obodom celog kompleksa radi stvaranja boljih uslova za sprovođenje sportskih aktivnosti, kao i za izolaciju igrališta od izvora prašine, gasova, buke i vetra.

Administrativne kao i druge uslužne objekte potrebno je naglasiti dekorativnim sadnicama različite spratnosti.

Na površini u okviru zajedničke blokovske površine, a u sklopu postojećeg parking prostora, potrebno je postojeću vegetaciju dopuniti sadnicama lišćarske vegetacije približno iste starosti. Na preostalom slobodnom prostoru formirati zeleni pojas od visokog lišćarskog drveća u delu prema saobraćajnici.


Sportski park

Sportski park je planiran u urbanističkoj celini 1 južno od Novosadskog puta, na površini oko 1,21 ha. Osnovni sadržaj i fukcija ove površine namenjeni su za aktivnu i pasivnu rekreaciju.

Otvoreni sportski tereni treba da zauzimaju maksimalno 25% od površine parka, maksimalan stepen izgrađenosti treba da iznosi do 5% za objekte pratećih tehničkih, sanitarnih i servisnih sadržaja, maksimalna spratnosti je P.

Nije dozvoljeno fiksno natkrivanje sportskih terena, u slučaju potrebe za zatvaranjem usled vremenskih uslova, mogu se koristiti lake montažne konstrukcije.

Zona sportskih igara i zabave može da se reši slobodnije. Na tom prostoru poželjno je stvaranje poljana za igru, pokrivenih travnjakom otpornim na gaženje, zasenčenih šetnih staza, platoa za miran odmor, a takođe i površina za igru dece i dr.

Preostali otvoreni prostori otvoreni biće planirani za različite sportske aktivnosti (sportske terene, staze za mini golf, boćanje, dečija igrališta i sl.).

Odnos visoke i niske vegetacije treba da je 40% prema 60%. Minimalno učešće uređenih zelenih površina iznosi 70%. Ozelenjavanje predvideti pretežno u geometrijskom stilu u cilju međusobno razdvajanja rekreativnih površina.

Visoka vegetacija treba da je raspoređena više obodom sa planiranom šetnom ili trim stazom, a preostali prostori otvorenih livada biće angažovani za različite sportske aktivnosti (sportske terene, staze za mini golf, boćanje, dečija igrališta i sl.).

Obavezno je formiranje zaštitnog pojasa (visoka vegetacija) obodom celog parka sa planiranom šetnom ili trim stazom, radi stvaranja boljih uslova za odvijanje sportskih aktivnosti, kao i za izolaciju igrališta od izvora prašine, gasova, buke.

Nacrt odluke o izmenama i dopunama Plana generalne regulacije naseljenog mesta Veternik (usaglašavanje pravila uređenja i građenja u građevinskom području) na javnom uvidu je do 14. juna.

A. K.
Pogledajte lokaciju
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE