NavMenu

Odobreni računi u rubljama za nemačke i italijanske firme - Smernice još uvek nejasne

Izvor: kurir Subota, 21.05.2022. 14:34
Komentari
Podeli
(Foto: SergBob/shutterstock.com)
Nemačka i Italija su, posle razgovora vođenih unutar EU, dozvolile su svojim kompanijama da otvore račune u rubljama, kako bi nastavile da kupuju ruski gas bez kršenja EU sankcija uvedenih Rusiji, potvrđeno je Rojtersu iz dobro obaveštenih izvora.

U izveštaju se navodi da je Brisel ranije dao dva seta pisanih smernica o tome kako kupiti ruski gas bez kršenja sankcija, ali pravni put je i dalje nejasan, jer su zvaničnici EU takođe savetovali firme na sastanku iza zatvorenih vrata da ne otvaraju račune u rubljama kod Gasprombanke.

Debata o zahtevu Rusije da strani kupci plaćaju gas u rubljama, stavila je na probu rešenost evropskih vlada da zauzmu tvrd stav protiv Moskve zbog rata u Ukrajini, navodi agencija.

Poljska, Bugarska i Finska odbile su da ispune zahtev Moskve da uvoznici plaćaju gas preko računa u rubljama kod Gasprombanke i zbog toga je Moskva prekinula isporuke.

Druge zemlje članice, međutim, nisu bile voljne da narede kompanijama da sprovode akcije koje bi mogle da dovedu do gubitka vitalnih zaliha ruskog gasa za domaćinstva i industriju.

Neke diplomate zemalja članica EU rekle su da su preporuke namerno nejasne kako bi kompanije mogle da otvore račune u rubljama i tako nastavile da kupuju ruski gas.

- Stiče se utisak da to ostavlja otvorena vrata za poslovanje kao i obično - rekao je jedan diplomata, a prenosi Rojters.

Diplomata je dodao da se time rizikuje da se potkopa jedinstvo EU protiv Rusije ako kompanije u nekim zemljama otvore račune u rubljama, ali druge ne, prenosi Kurir.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.