NavMenu

Devin Saylor, "Colliers International" - Industrija zelene izgradnje porasla za 85%

Izvor: eKapija Utorak, 23.11.2010. 15:18
Komentari
Podeli

Devin SaylorDevin Saylor

Kompanija "Colliers International" organizuje od 29. novembra do 2. decembra 2010. godine u Beogradu kurs na kome će polaznici naučiti sve što treba da znaju da bi postali kvalifikovani stručnjaci u oblasti zelene izgradnje, uključujući troškove i koristi od zelene izgradnje, proces LEED sertifikacije, i osnovnu LEED koncepta u pogledu na razvoj gradnje, potrošnju vode, energetsku efikasnost, građevinske materijale i kvalitet životne
sredine.

Predavač na kurs biće Devin Saylor, kvalifikovana i iskusna akreditovana LEED stručnjakinja iz kompanije "Colliers International". Svim učesnicima će biti uručeni sertifikati o pohađnju kursa.

O zelenoj izgradnji i sertifikacija u oblasti zelene izgradnje, u intervjuu za eKapiju govori Devin Saylor.

eKapija: Šta je zelena izgradnja?

Industrija zelene izgradnje nastala je kao odgovor na uticaj koji naše zgrade imaju na životnu sredinu. Prema podacima Centra za rešavanje pitanja resursa, zgrade sagrađene u Evropi zaslužne su za otprilike 50% emisije gasova sa efektom staklene bašte, 45% potrošnje ukupne i električne energije, 40% potrošnje sirovog materijala, 20% otpada na deponijama usled izgradnje i rušenja, 17% upotrebe pitke vode.

Počev od 2005, industrija zelene izgradnje je porasla za skoro 85% od 10 milijardi dolara na tržište od 60 milijardi dolara. Međutim, smatra se da je industrija zelene izgradnje još uvek u početnoj fazi razvoja i očekuje sa dalji eksponencijalni rast.

Devin SaylorDevin Saylor

eKapija: Šta je sertifikat za zelenu izgradnju?

Rejting sistem zelene izgradnje, takođe poznat i kao sertifikacija zelene izgradnje, služi obezbeđenju standarda po kome se mogu porediti zgrade na različitim nivoima usklađenosti sa zaštitom životne sredine i energetske efikasnosti. Vodeći rejting sistemi za zelenu izgradnju su, posebno u Evropi, UK Building Research Establishment Environmental Assessment Method (BREEAM), U.S Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) i German Sustainable Certificate (DGNB).

Pike Resarch (www.pikeresearch.com) predviđa da će kroz program zelene izgradnje biti sertifikovano ukupno 50 miliona neto kvadratnih metara prostora do 2020. U svetu, iznos ukupne površine prostora sertifikovanih kroz zelenu izgradnju će porasti za 780 procenata, sa otprilike 6 miliona kvadratnih metara u 2010. na 53 miliona kvadratnih metara u 2020.

eKapija: Ko treba da nauči šta je zelena zgradnja i sertifikacija u oblasti zelene izgradnje?

Znanje o zelenoj izgradnji je važno za svakoga ko radi u građevinskoj industriji i srodnim industrijama. Zbog toga je "Colliers International" započeo organizovanje treninga i časova širom jugoistočne Evrope. Zelena izgradnja nije hir i prolazni trend, o čemu svedoči rast broja registrovanih i sertifikovanih zgrada. Najčešće, časove pohađaju arhitekte, inženjeri, izvođači, projektni menadžeri, investitori, vlasnici zgrada, proizvođači materijala, zaposleni u energetskom i komunalnom sektoru, predstavnici vlade i menadžeri objekata.

eKapija: Koje teme će predstojeći kurs pokriti koje podučavate u "Colliers Internationalu"?

Devin SaylorDevin Saylor

Čas će pokriti širok raspon tema koje se odnose na zelenu izgradnju kao što su koncepti i termini, troškovi i koristi, sertifikacija zelene izgradnje i glavne međunarodne rejting sisteme. Većina časova će biti fokusirana na razmatranje specifičnih kategorija i načina kreditiranja koji čine rejting sistem. U ovom smislu, mi ćemo razmatrati najšire priznati rejting sistem, LEED, koji u prevodu znači Liderstvo u dizajnu koji uzima u obzir energetska i pitanja zaštite životne sredine (Leadership in Energy and Environmental Design). Glavne kategorije o kojima će se diskutovati će biti održive gradnja, efikasnost korišćenja vode, energije i atmosfere, materijala i resursa, kvalitet vazduha i životne sredine u unutrašnjim prostorima, inovacije i dizajn i regionalni prioriteti.

eKapija: Koje su ključne prednosti zelene izgradnje?

Ekonomske i finanasijske koristi od zelene izgradnje su mnogostruke. Za investitore i vlasnike zgrada studije pokazuju da zelene zgrade generišu veći prihod kroz rente, prodaju se po višim cenama, beleže veći procenat zakupljenog prostora, imaju manje operativne troškove, privlače besplatan marketing i publicitet i čuvaju buduću ukupnu vrednost zgrade.

Za zakupce, prednosti uključuju veću produktivnost zaposlenih, zdraviju radnu okolinu, niže servisne troškove (smanjena potrošnja energije/struje, vode i ostalih komunalija), poboljšan korporativni imidž, smanjena verovatnoća menjanja/seljenja iz prostora.

Studije dokazuju da postoje velike ekonomske uštede povezane sa većom produktivnošću radnika, smanjenim odsustvom sa posla i stalnim zaspolenima. U suštini, ove prednosti će se najverovatnije pretvoriti u najveću uštedu za zakupce i firme, imajući u vidu da ljudi, u smislu zarada, doprinosa i promene zasposlenih, predstavljaju 70-80 % troškova poslovanja, sto je mnogo značajnije od troškova energije (1%) i zakupnine (5%).

eKapija: Da li se sertifikacija zelene izgradnje odnosi samo na nove zgrade?

Prvi rejting sistem se odnosio na nove građevinske projekte. Mećutim, nova izgradnja predstavlja svega 1-2% ukupnog fonda zgrada bilo gde u svetu. Ako zaista želimo da postignemo ciljeve zaštite životne sredine na širem nivou onda je potrebno moći primeniti sistem rangiranja i na postojeće zgrade. S obzirom na postojanje velikog broja razlika između između projekata postojećih zgrada i nove izgradnje, potreban je rejting sistem koji će se moći prilagoditi ovim razlikama. Postoje mnogi sistemi trenutno dostupni ili u izradi kao što su oni za novu izgradnju ili postojeće poslovne i komercijalne zgrade, tržne centre, stambene komplekse, unutrašnjost zgrade, sivu fazu, škole i objekta mešovite namene.

eKapija: Šta je Savet za zelenu izgradnju (Green Building Council)? Da li postoji u Srbiji?

Savet za zelenu izgradnju služi kao forum za sve stručnjake u oblasti građevinarstva i srodnih delatnosti kako bi se saznavali novi trendovi o zelenoj izgradnji, rezmenjivalo znanje i iskustvo i razgovaralo sa ostalim profesionalcima iz ove oblasti. Da bi se dalje naglasila važnost sertifikovanja zgrada po ovim standardima, Srbija je dobila svoj Savet za zelenu izgradnju sa sedištem u Beogradu, koji je počeo da radi u ponedeljak, 22. novembra 2010.

Devin Saylor ima više 15 godina iskustva u oblasti razvoja nekretnina i finansija. Njeno iskustvo sa LEED-om počinje u USA gde je učestvovala u razvoju obimnog projekta mešovitog tipa koji je izabran među ostalih 250 projekata za pilot projekat LEED Neighborhood Development (ND) rejting sistema. Nakon toga je otpočela sa konsultantskom praksom o održivoj izgradnji kako bi pomogla projektima u dobijanju LEED sertifikacije zelene izgradnje. Bila je aktivan član U.S Saveta za zelenu izgradnju u Los Anđelesu, Njujorku i Severnoj Kaliforniji. Saylor je otpočela svoju karijeru u nekretninama sa kompanijom "Arthur Andersen" gde je pomogla formiranje Real Estate Services grupe u Hong Kongu. Poseduje Master diplomu sa Univerziteta u Južnoj Kaliforniji iz oblasti razvoja nekretnina i urbanog planiranja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.