NavMenu

Anketa PKS: Zabrinjavajuće povećanje troškova inputa kod čak 83% ispitanih privrednika i problemi sa nabavkom resursa

Izvor: eKapija Četvrtak, 19.05.2022. 12:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Saklakova/shutterstock.com)Ilustracija
Rastući troškovi proizvodnje zbog visokih cena energenata na svetskom tržištu, ali i drugih sirovina i repromaterijala, jesu najveći izazovi pred kojima se nalazi privreda Srbije u 2022, u vreme kada se Evropa i svet suočavaju sa globalnom krizom čije posledice mogu biti najveće od Drugog svetskog rata. Uprkos neizvesnostima, domaći privrednici su umereni optimisti i očekuju stabilne poslovne performanse u drugom kvartalu 2022. godine – isti ili veći promet i izvoz, kao i stabilnu zaposlenost, pokazala je Anketa Privredne komore Srbije (PKS) o poslovnoj aktivnosti privrednih subjekata, realizovana u aprilu 2022.

Skoro 40% anketiranih očekuje nepromenjen promet, svega 12% smanjenje, ali zabrinjava podatak da su troškovi inputa povećani kod 83% ispitanika u odnosu na kraj 2021. godine. Oko 63% anketiranih povećalo je cene gotovih proizvoda ili usluga, dok 36% ispitanika nije imalo promene u odnosu na poslednji kvartal prošle godine, navedeno je u saopštenju PKS.

Privrednici pokazuju izraženi optimizam za drugi kvartal 2022. godine u pogledu kretanja izvoza – 43% očekuje rast međukvartalnog izvoza i to u proseku za 23%, a 44% nepromenjen nivo. Najveći problem privreda ima sa nabavkom i cenom resursa. Od ukupnog broja anketiranih 75% raspolaže sa dovoljno sredstava za optimalno finansiranje poslovanja, a najviše problema sa likvidnošću ima sektor elektronskih komunikacija, jer, kako pokazuju rezultati Ankete, 38% anketiranih iz ove branše ne raspolaže sa dovoljno sredstava za optimalno finansiranje poslovanja.

Od početka godine zaposlenost je stabilna, 87 procenata anketiranih je održalo ili povećalo broj radnika, a čak 95% ispitanika ne očekuje smanjenje broja zaposlenih u narednom periodu.

Rezultati istraživanja za prvi kvartal 2022. godine ukazuju na značajno dinamičniji rast u poređenju sa istim periodom prethodne godine - u prvom kvartalu 2021. godine 22,1% ispitanika je imao povećan promet, a 27,3% isti.


Izazov privrednom rastu koji je prema proceni Narodne banke Srbije (NBS) u 2022. revidiran na raspon od 3,5 do 4,5 odsto predstavlja inflacija koja je u aprilu dostigla 9,6 odsto. NBS vodi restriktivnu monetarnu politiku podizanjem referentne kamatne stope na dva odsto koja je osnovni instrument za obuzdavanje relativno visoke inflacije. Anketa PKS o poslovnoj aktivnosti privrednih subjekata realizovana je u aprilu 2022. godine na uzorku od 1.552 privredna subjekta koji zapošljavaju preko 244.000 radnika. Prema podacima iz finansijskih izveštaja za 2020. godinu, kompanije iz uzorka ostvarile su 19,5 mlrd EUR poslovnog prihoda, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u prvom kvartalu 2022. godine su realizovale robni izvoz u vrednosti od 2,4 mlrd EUR, što je za 46% više u odnosu na isti period 2021. godine. Oko 18% kompanija iz uzorka imaju strani osnivački kapital.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.