NavMenu

Licence za građenje u Republici Srbiji

Izvor: eKapija+ Sreda, 18.05.2022. 13:12
Komentari
Podeli
(Foto: Goodluz/shutterstock.com)
Za građenje objekata u Srbiji prema Zakonu o planiranju i izgradnji ("Zakon") predviđena je obaveza registracije za sva društva/preduzetnike koji se bave građevinskom delatnošću (projektovanjem i građenjem) i to od donošenja izmena Zakona 2018. godine u posebnom registru koji vodi ministarstvo nadležno za poslove planiranja i izgradnje.

Međutim, kako podzakonski akti koji regulišu postupak nisu doneti, registracija je za sada samo neophodna za građenje/projektovanje komplikovanih objekata koji su propisani članom 133. Zakona, poput mostova, državnih puteva prvog i drugog reda, putnih objekata, visokih brana, objekata preko 50m visine, elektranа preko 10MW i drugo ("Velike licence").

Postupak dobijanja Velikih licenci regulisan je Zakonom kao i Pravilnikom o načinu, postupku i sadržini podataka za utvrđivanje ispunjenosti uslova za izdavanje licence za izradu tehničke dokumentacije i licence za građenje objekata za koje građevinsku dozvolu izdaje ministarstvo, odnosno autonomna pokrajina, kao i o uslovima za oduzimanje tih licenci ("Pravilnik").

Velike licence nisu potrebne ukoliko se radi o investicionom ili tekućem održavanju i svim radovima kojima se ne menja spoljni izgled zgrade, odnosno ako oni nemaju uticaj na zajedničke delove zgrade i njihovo korišćenje.


Uslovi za dobijanje licence, nadležnost i trajanje

Zakonom i Pravilnikom predviđeno je da Velike licence za delatnost građenja mogu da dobiju samo pravna lica ili preduzetnici koji imaju odgovarajuće stručne rezultate i sa punim radnim vremenom angažovane inženjere sa ličnim inženjerskim licencama, sa odgovarajućim ličnim stručnim rezultatima. Za delatnost projektovanja neophodan je samo drugi uslov, odnosno radno angažovani inženjeri sa ličnim stručnim rezultatima.

Pod pojmom stručni rezultati podrazumeva se učestvovanje u izradi tehničke dokumentacije, vršenje tehničke kontrole odnosno učestvovanje u građenju i izgradnja komplikovanih objekata predviđenih članom 133. Zakona ("Objekti"). Tačan broj inženjera i licence koje moraju da poseduju, kao i reference iz određene oblasti, precizno su propisane Pravilnikom.

Nadležan organ za izdavanje licenci jeste Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ("Ministarstvo"), koje formira stručnu komisiju koja ocenjuje relevantnost referenci i ispunjenosti uslova.

Velike licence obavezne za određen tip objekata (Foto: Chrispo/shutterstock.com)Velike licence obavezne za određen tip objekata
Velike licence izdaju se sa rokom trajanja od dve godine, sa mogućnošću da se produže neograničeni broj puta, ukoliko su uslovi i dalje ispunjeni. U slučaju eventualnih promena uslova na osnovu kojih je stečena Velika licenca, privredni subjekat je dužan da bez odlaganja obavesti ministarstvo nadležno za poslove građevinarstva i u roku od 30 dana podnese zahtev za donošenje novog rešenja i dostavi dokaze o ispunjenosti uslova za upis u registar za izradu odgovarajuće vrste tehničke dokumentacije, odnosno izgradnje objekata ili izvođenja radova.

Registar je posebno važan jer izradu tehničke dokumentacije i izgradnju Objekata mogu da obavljaju samo privredni subjekti sa odgovarajućim Velikim licencama, a investitori mogu izvršiti uvid u Velike licence privrednih subjekata koji će potencijalno projektovati ili graditi Objekte.


Predviđene sankcije za građenje/izradu tehničke dokumentacije bez Velike licence

Lice koje izrađuje tehničku dokumentaciju ili izvodi radova na Objektima bez odgovarajuće Velike licence može biti kažnjeno za prestup u iznosu do 3.000.000,00 dinara.

U istom obimu, kazniće se i privredni subjekat koji odmah pisanim putem ne obavesti Ministarstvo o svakoj promeni prethodno utvrđenih uslova i ne dostavi potvrdu o ispunjenosti uslova za upis u odgovarajući registar u roku od 30 dana.

Takođe, odgovornom licu privrednog subjekta koji radi bez Velike licence ili ne obavesti nadležni organ o promeni uslova zaprećena je novčana kazna do 200.000,00 dinara za isti privredni prestup.

Velike licence mogu pribaviti isključivo rezidenti Republike Srbije (što uključuje pravna lica, preduzetnike i ogranke stranih pravnih lica koja na taj način posluju u Republici Srbiji), te shodno Objekte ne mogu projektovati/graditi nerezidenti Republike Srbije.


Za više informacija o ovoj temi, možete kontaktirati Milosevic Law Firm.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.02.2024.  |  Saobraćaj

Čortanovci imali voz 139 godina, a odnela im ga nova pruga - Infrastrukura ŽS objašnjava zašto stanicu ne mogu da dobiju nazad

Nije im smetalo ni stanje one starije, sporije pruge kojom su mogli i do Beograda i do Novog Sada, ali svakako da su se žitelji Čortanovaca obradovali kada su saznali da će njihovo naselje biti među prvima koja će se naći na trasi prve brze pruge u Srbiji. Ta radost nije dugo trajala, jer kada je u martu 2022. konačno u saobraćaj puštena deonica brze pruge do 200 kilometara na čas od Beograda do Novog Sada, žiteljima ovog

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.