NavMenu

Ekspertski tim za Trgovsku goru u čeka novac za istraživanja - Hrvatska radi bušotine na dubini od skoro 200 metara

Izvor: Glas Srpske Utorak, 17.05.2022. 16:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: zlikovec/shutterstock.com)Ilustracija
Ekspertski tim iz BiH za Trgovsku goru, gdje Hrvatska planira da skladišti radioaktivni otpad, uradio je projekte u vezi sa geološkim, hidrološkim i seizmološkim istraživanjima na teritoriji BiH, ali još nema odluke o sredstvima neophodnim za istraživanja, rekao je Srni predsjedavajući tima Emir Dizdarević.

Dizdarević je naveo da ima informaciju da po trećinu sredstava planiraju institucije BiH, Republika Srpska i Federacija BiH.

- Ekspertski tim još nema odluku, zaduženje preko kojeg će se eventualno raspisati javne nabavke i ko će raditi nadzor - izjavio je on.

On je napomenuo da je planirano da dio analiza koje se rade u Hrvatskoj, na lokaciji Čerkezovac, bude urađen i na drugoj strani granice, u BiH.

Dizdarević je istakao da eksperte u Timu, kao i javnost, zabrinjavanja informacija da Hrvatska na lokaciji Čerkezovac radi bušotine na dubini od 198 metara.

- Stav naših eksperata je da za zbrinjavanje nisko i srednje radioaktivnog otpada nisu potrebne bušotine na tim dubinama. Objašnjenje iz Fonda za finansiranje zbrinjavanja radioaktivnog otpada je da oni žele da budu sigurni i da žele da imaju potpune podatke, da budu sigurni u geofizička istraživanja. Naši eksperti će o ovoj bušotini razgovarati sa ekspertima iz Hrvatske i tražiti objašnjenje . naveo je on.

Dizdarević je rekao da Ekspertski tim informiše Savjet ministara o aktivnostima u vezi sa ovim problemom.

- Nadam se da će u što skorije vrijeme doći i odluka u vezi sa sredstvima za istraživanja kako bismo uradili ono što je planirano s naše strane i kako bismo mogli da adekvatno pratimo aktivnosti, da ne kasnimo za onim što rade u Hrvatskoj - ukazao je on.

Dizdarević je rekao da, prema informacijama kojima raspolaže, u Hrvatskoj planiraju da u naredne dvije godine sprovode aktivnosti u vezi sa studijom uticaja na životu sredinu, dokumentom neophodnim za dobijanje dozvola za izgradnju objekta.

- Mi želimo da budemo uključeni u sve aktivnosti. Želimo da na vrijeme imamo sve informacije i želimo da uradimo ono što je potrebno s naše strane. Kako bismo sve to uradili moramo imati sredstvan - naglasio je on.

Dizdarević smatra da građani, posebno iz Novog Grada, koji je najbliži lokaciji planiranoj za izgradnju skladišta radioaktivnog otpada, trebaju da vrše pritisak na zvanične institucije BiH u vezi sa ovim problemom.


On je poručio da građani trebaju da prate sve informacije i traže od nadležnih da se više uključe i argumentovano daju primjedbe bilo da je riječ o ekspertskom, pravnom ili međunarodnom nivou, gdje god postoji mogućnost.

- Na taj način je potrebno djelovati u vezi sa ovim pitanjem kako bi se proaktivno djelovalo i Hrvatskoj argumentovano dokazalo da predviđena lokacija nije adekvatna i da tri četvrtine potencijalnog negativnog uticaja ugrožava prostor susjedne države BiH, najviše građane u Novom Gradu - naglasio je Dizdarević.

On je napomenuo da Ekspertski tim prati aktivnosti koje sprovodi Hrvatska, te da o ovom problemu treba raditi zajedničkim snagama i govoriti jednim glasom i na taj način pokušati riješiti problem koji može nastati u budućnosti ako se ovakav objekat uspostavi na planiranoj lokaciji.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško, kao i postojeći institucionalni otpad skladišti na Trgovskoj gori, na samoj granici sa BiH.

Na ovoj lokaciji planirana je i izgradnja centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.