NavMenu

Povratak grejanja na drva

Izvor: Biznis&Finansije Utorak, 17.05.2022. 09:15
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock)
Rat u Ukrajini i energetska kriza, povećali su potražnju za ogrevom.
Kako izveštava Euronews Srbija, analiza Šumarskog fakulteta u Beogradu pokazuje da se na drva i pelet greje čak 49% domaćinstava, a cena tog ogreva skoro je dvostruko skuplja u odnosu na prethodnu godinu.

Zbog nafte i gasa koji su osetno poskupeli, ali i neizvesnosti sa snabdevanjem ovim energentima, mnogi potrošači bi mogli da pređu na grejanje na struju, ukoliko procene da im je to jeftinije. S druge strane, pitanje je da li bi naš elektro-energetski sistem bio spreman za povećanu potrošnju električne energije. Uz sve to, najavljeno je i poskupljenje struje za domaćinstva u narednom periodu.

Ni cene briketa i peleta nisu povoljnije. U stovarištu u Beogradu kažu da su cene u odnosu na prošlu godinu skočile za 40%. Cena peleta je prošle godine bila oko 180 do 190 EUR po toni, a sada je 310 evra.

- Situacija na tržištu je jako otežana, teško se dolazi do robe. Mislim da je tu dosta uticala situacija u Rusiji i Ukrajini, jer smo većinski deo peleta nabavljali iz Ukrajine, ali sada moramo da se okrenemo našim proizvođačima ili komšiluku Hrvaskoj, BiH, Crnoj Gori. Videćemo kako će se situacija odvijati nadalje, kada ljudi budu počeli na veće količine da uzimaju - kaže za Euronews Srbija zamenica direktora stovarište "Jakovljević" Vanja Jakovljević.

Cene ogreva u Srbiji visoke su već sada, a kada dođe poslednji trenutak da se kupi ogrev pred početak grejne sezone, trgovci procenjuju da bi cene mogle da budu još više.
Građani kupuju peći na drva da zamene gas

Kada je Marko Jakovljev iz Sremskih Karlovaca 2013. gradio kuću, ujedno je i izgradio odžak koji nikada nije koristio. Međutim, sada će mu trebati.


- Ne smemo da prepustimo stvari slučaju. Biće sve skupo – struja, gasa ne znam da li će biti, a drva su najsigurnija opcija. Vraćamo se jedan vek unazad - kaže Jakovljev.

Grejanje na gas mu nikada nije predstavljalo problem. Račune za grejanje je po sezoni plaćao oko 50.000 dinara, a kada se sve to podeli na 12 meseci, kako kaže Jakovljev, isplativije je nego centralno grejanje. Sada su se stvari na tržištu energenata promenile, pa i on ramišlja o alternativi za grejanje.

- Kupiću neku polovnu pećku dok još ima i toga i bar jedno dva do tri kubika drva. Nek stoji, pravićemo roštilj ako ostane - kaže Jakovljev.

Miroslav Dimitrijević iz Niša greje se na drva već dugi niz godina. Ogrev svake godine kupuje u ovom periodu, ali su ove sezone cene znatno skočile.

- Grejem se na drva već godinama, ranije i drugim izvorima energije po ceni od 6.900 ove godine, ranije je bilo nešto jeftinije oko 4.800 do 4.900 dinara - navodi Dimitrijević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.