NavMenu

Tri kućne biljke koje smanjuju zagađenje u domu za 20%

Izvor: Zadovoljna Ponedeljak, 16.05.2022. 17:17
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / Pexels)
Dracena, Spatifilum i Zamija su korisne biljke za vašu dnevnu sobu ili kancelariju

Kućne biljke često smatramo za dekorativne elemente, ali ako ste se odlučila da vaš dom bude prava oaza zelenila, takođe ćete smanjiti nivoe određenih zagađivača, prenosi portal Zadovoljna.

Istraživanje koje je sproveo Univerzitet u Birmingemu je otkrilo da uobičajene sobne biljke mogu smanjiti nivoe azot dioksida- uobičajenog zagađivača, za čak 20%.

U studiji koja je sprovedena u saradnji sa Kraljevskim hortikulturnim društvom, tim je testirao tri česte sobne biljke Spatifilum, Dracenu i Zamiju.

Svaka biljka je stavljena u testnu komoru koja sadrži nivoe azot dioksida, slično kancelariji koja se nalazi pored prometnog puta, pre nego što je praćena sat vremena.

Rezultati su otkrili da su sve tri biljke bile u stanju da otklone oko pola količine zagađivača u komori tokom jednog sata.

Pročišćavale su vazduh bez obzira na okruženje, uključujući tamne i svetle uslove, kao i mokro i suvo.

Dr Kristijan Frang, koji je vodio studiju, rekao je "biljke koje smo izabrali su se veoma razlikovale jedna od druge, ali su sve pokazale zapanjujuće slične sposobnosti uklanjanja NO2 iz atmosfere".

- Ovo se veoma razlikuje od načina na koji biljke u zatvorenom prostoru uzimaju CO2 u našem ranijem radu, što je jako zavisno od faktora okoline kao što su noćno ili dnevno vreme ili sadržaj vode u zemljištu - Naveo je on.

Da bi nalaze stavili u kontekst, istraživači su izračunali da bi u slabo provetrenoj maloj kancelariji sa visokim nivoom zagađenja vazduha, pet sobnih biljaka smanjilo nivoe azot dioksida za 20%, piše Dailymail.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.