NavMenu

Zašto Srbiji nedostaju vozači kamiona i autobusa?

Izvor: eKapija Ponedeljak, 16.05.2022. 16:20
Komentari
Podeli
(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
U toku 2021. broj profesionalnih vozača sa CPC sertifikatom (Stručna profesionalna kompetencija profesionalnih vozača) povećan je za 238, između ostalog zahvaljujući programu obuka "Od početnika do profesionalnog vozača" koji je sproveo centar DIMAK (Nemački informativni centar za migracije, stručno obrazovanje i karijeru) u saradnji sa Srbijatransportom, AMSS – Centrom za motorna vozila i Panontransportom.

Transportna industrija u Srbiji suočava se sa ozbiljnim deficitom profesionalnih vozača. Stručnjaci procenjuju da ih nedostaje više od 10.000.

- Prema procenama predstavnika poslodavaca u Srbiji danas nedostaje oko 12.000 profesionalih vozača, 8.000 u drumskom teretnom transportu, sa C i CE kategorijom i oko 4.000 vozača u sektoru autobuskih prevoznika, sa D i DE kategorijom. Ovo stvara sve veći problem za poslodavce u drumskom transportu i korisnike usluga u Srbiji, zbog čega je podsticanje edukacije radi povećanja njihovog broja izuzetno važno - kaže Goran Aleksić, generalni direktor Srbijatransporta.

Iako su zarade za ovo deficitarno zanimanje značajno povećane, jedna od velikih prepreka za one koji žele da se njime bave, prema mišljenju Aleksića, predstavljaju strogi uslovi licenciranja, čak strožiji nego u mnogim državama EU, kao i visoka cena obuke, navedeno je u saopštenju.

Otkako je u 2020. uveden novi način sertifikacije vozača, u Srbiji se uspostavljao sistem centara za obuku, sertifikovali su se stručni predavači, registrovali CPC centri, zahvaljujući čemu sada postoji sertifikovano 20 centara za CPC obuku.

Aleksić navodi da se uz to svakako očekuje i donošenje sistemskih mera u cilju unapređenja poslovanja i podsticanja edukacije i time povećanja broja profesionalnih vozača u drumskom transportu.

DIMAK u Srbiji posluje od 2016. godine u okviru globalnih programa Nemačke razvojne saradnje "Migracije za razvoj" i "Migracije i dijaspora" koje u Srbiji sprovodi GIZ GmbH. Zahvaljujući ovoj inicijativi zabeležen je značajan rast u odnosu na 2020. kada je u Srbiji obučeno svega 74 profesionalaca ove vrste.

Svi partneri na ovom programu bili su usmereni na savetovanje polaznika i podršku pri zapošljavanju, zahvaljujući čemu je 75% polaznika do sada dobilo posao, dok su ostali u prilici da ga traže uz veće samopouzdanje i mogućnost pregovaranja o boljim uslovima rada i primanjima.

Program "Od početnika do profesionalnog vozača" se tako, posredstvom centra DIMAK, nadovezuje i na globalnu inicijativu nemačke vlade "Povratak u nove šanse" koja ima za cilj pobošljanje perspektiva za obrazovanje i zapošljavanje na licu mesta, kako bi se stimulisao ostanak u zemlji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.