NavMenu

Radnici Fijata posle sastanka: Biće socijalni program, niko ništa da ne potpisuje

Izvor: N1 Ponedeljak, 16.05.2022. 15:10
Komentari
Podeli
(Foto: bibiphoto/shutterstock)
Nakon sastanka radnika Fijata i predstavnika Vlade Srbije dogovoreno je da će biti ustanovljen socijalni program i da niko neće dobiti otkaz, kao i da niko ne treba ništa da potpisuje do socijalnog programa, rekao je posle sastanka radnik Fijata Đorđe Milojević.

- Prekidamo okupljanja, videćemo kakav će biti socijalni program, ako nismo zadovoljni tražićemo da se to promeni, ako nas ne poslušaju opet smo na ulicama. Vlada nam je garant da nijedan radnik neće biti otpušten, imaće ili socijalni program ili drugo radno mesto ili u Fijatu za novi model. Niko ništa da ne potpisuje, biće socijalni program - naglasio je Milojević.

Socijalni program biće predložen do kraja maja, kažu radnici da im je to prenela ministarka rada Darija Kisić Tepavčević, a tada će se izjašnjavati ko želi da prihvati.

Radnici su uoči sastanka rekli da su zabrinuti i da ne znaju šta želi vlasnik i ističu da traže pomoć države.

- Radnici koji žele da ostanu u fabrici do početka novog modela, da imamo ista primanja 65%, drugi uslov je da se napravi pogram za ljude koji hoće da napuste. I treća varijatna, ko želi sam da ode u inostranstvo. Nema ništa na silu, hteli su da nas nateraju na silu da potpišemo. Svi su zbunjeni, niko nije znao o čemu se radi, čak je i država rekla da nije znala. I gradonačelnik je zbunjen, stavljeni smo pred svršen čin, do petka treba da potpišemo - rekao je radnik Fijata Đorđe Milojević.

On kaže da su potencijalni koraci štrajk i blokada glavnih saobraćajnjica u Kragujevcu, a ne isključuje mogućnost dolaska u Beograd, rekao je uoči sastanka.

- Mnogo je porodica u pitanju, nije to samo Fijat, to su i kooperanti, 20.000 ljudi, nema gde da se zaposli toliko ljudi. Ako treba da se ide na obuku u inostranstvo to se zna kako ide, tri do šest meseci - rekao je.

Podsećamo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da će država pomoći radnicima Fijat Krajsler automobili, ali da država ne može da odlučuje šta će raditi privatni vlasnik.

Vučić je rekao da je potpisan ugovor i da će država subvencionisati "ogromnim parama" novu proizvodnju u Kragujevcu kako bi zaštitila radnike, dodajući da će novi ugovor biti "100 puta povoljniji od starog".

- Pomoći ćemo im (zaposlenima u FCA) kao što smo pomogli radnicima Geoksa - rekao je Vučić, piše portal N1.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.