NavMenu

Kina smanjila donju stopu za stambene kredite kako bi podstakla sektor nekretnina

Izvor: Beta Ponedeljak, 16.05.2022. 10:19
Komentari
Podeli
(Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)
Kineski finansijski regulatori najavili su da će smanjiti donju granicu kamatne stope na stambeni kredit na osnovu odgovarajućeg roka primarne stope zajma, za kupce koji su prvi put kupili nekretnine, kako bi podržali potražnju za stanovanjem i zdrav razvoj sektora nekretnina, objavila je Kineska medijska grupa (CMG).

Najniža hipotekarna stopa za ovake kupce je smanjena 20 baznih poena ispod odgovarajućih tenora primarne stope zajma, a minimalna hipotekarna stopa za one koji nisu prvi put kupci ostaje nepromenjena, navodi se u zajedničkom saopštenju Narodne banke Kine i Kineske regulatorne komisije za bankarstvo i osiguranje.

Jednogodišnja primarna stopa zajma je iznosila 3,70%, a petogodišnja je iznosila 4,60%, prema mesečnom fiksiranju Narodne banke Kine u aprilu, podsetila je CMG.

Centralna banka je u saopštenju ponovila da je "stambeni prostor za stanovanje, a ne za spekulaciju".


- Smanjenje je uradjeno tako da podstakne potražnju, u skladu sa pozivom 'promovisanje stabilnog i zdravog razvoja tržišta nekretnina', koji je pomenut na sastanku Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine 29. aprila - rekao je glavni analitičar kompanije "Džungtai sekjuritis" Jang Čang, objavio je Sekuritis tajms, prenela je CMG.

Jang je takože istakao da je smanjenje namenjeno samo kupcima koji prvi put kupuju nekretninu, čime se izbegava mogućnost spekulacija.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.