NavMenu

Život "leti" kako starimo, ali postoji način da usporimo vreme

Izvor: eKapija Petak, 13.05.2022. 09:51
Komentari
Podeli

(Foto: Unsplash/Ben White)
Čini li vam se da su vam godine nakon 30. rođendana proletele? Ako je za utehu, niste jedini. Psiholozi objašnjavaju da je, kako starimo, uobičajena pojava da nam nedelje, meseci i godine sve brže prolaze, pa i da se "stope" u jednu ravnu liniju.

Zašto je to tako? Ukratko - život nam je dosadan. Nakon 30. godine, sve je manje važnih događaja koji "usporavaju vreme". Uglavnom smo sve već "obavili" - prvi poljubac, posao, letovanje u inostranstvu, ozbiljna veza, brak, dete, tako da sve kasnije liči na reprizu.

Kad se nešto desi prvi put, formiraju se trajnija sećanja, objašnjavaju naučnici i dodaju da su sećanja iz mladosti jača i zbog osećaja identiteta koji se formira do 30. godine.

Ali, to je i dobra vest jer znači da možemo usporiti vreme. Da li ste primetili da vam na letovanju prva dva dana traju veoma dugo u poređenju sa ostatkom odmora? To je upravo zato što nam je sve novo, a zatim lagano upadamo u rutinu.

Lek za usporavanje vremena je što više novih iskustava i događaja u životu, ističu naučnici. Ne mora to biti nešto ekstremno, dovoljno je da promenimo mesto letovanja, jer ako svake godine idemo na isto, ne stvaramo nove uspomene, pa nam se čini da vreme leti.

Isto važi i za ono što radimo u toku nedelje, ako nam se život svede na rutinu, imaćemo utisak da su dani i sedmice iste. Zato "razbijte" svakodnevnu rutinu novim iskustvima - školom plesa, jezika ili barem različitim rutama za šetnju, savetuju psiholozi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.