NavMenu

Pokrajinska vlada: Izdvojeno 40 miliona dinara za finansiranje projekata od posebnog interesa za održivi razvoj

Izvor: eKapija Četvrtak, 12.05.2022. 15:05
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Nenad Nedomacki)
Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević uručio je danas rešenja predstavnicima visokoobrazovnih institucija koje su dobile sredstva na osnovu javnog konkursa za finansiranje kratkoročnih projekata od posebnog interesa za održivi razvoj u AP Vojvodini u 2022. godini.

- U odnosu na prošlu godinu, iznos za kratkoročne projekte povećali smo sa 25 miliona na 40 miliona dinara, tako da je, zajedno sa dugoročnim projektima, za čiju smo realizaciju ove godine izdvojili 70 miliona, ukupno 110 miliona dinara izdvojeno za oblast naučnoistraživačkog rada u više od 130 projekata - rekao je sekretar Milošević.

Govoreći o stanju nauke u AP Vojvodini, on je naglasio da postoje dve vrlo važne smernice.

- Još uvek nemamo dovoljan broj istraživača u ukupnom broju zaposlenih, zapravo nemamo tu potrebnu snagu inovacija i novih tehnologija. Ali, kako je to jedan udruženi – zajednički poduhvat onih koji razmišljaju o privrednoj i o naučnoj aktivnosti, verujem da u narednim godinama možemo očekivati progres. Drugi problem je izdvajanje sredstva iz bruto društvenog proizvoda, koje još nije u standardima očekivanih vrednosti evropskog društva, u kome se već sutra vidimo - kazao je Milošević izrazivši uverenje da će finansiranjem predviđenim konkursima Sekretarijata ta situacija biti poboljšana, navedeno je na portalu Pokrajinske vlade.

Ove godine pristiglo je 148 prijava, a finansirano je 48 projekata sa ukupno 40 miliona dinara. O prispelim prijavama svoje mišljenje i ocene su, na osnovu utvrđenih kriterijuma, davali članovi stručnih komisija.

Prema mišljenju predsednice stručne komisije za medicinske nauke Dušice Rakić, posao koji su imali predsednici i članovi osam stručnih komisija bio je veoma odgovoran.

- Sekretarijat je doneo novi pravilnik koji predviđa da se projekti ocenjuju na osnovu četiri kriterijuma, i to: opravdanost projekta, značaj projekta za univerzitetsku zajednicu i Pokrajinu, primenjivost projekta i kompetencija istraživačkog tima i rukovodioca projekta - kazala je predsednica Rakić.

Nosioci projekata su 25 naučnoistraživačkih organizacija iz medicinskih, prirodno-matematičkih, biotehničkih, tehničkih, tehnoloških, društveno-humanističkih, pravno-ekonomskih i sportskih nauka.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.