Izvor: Promo | Četvrtak, 12.05.2022.| 15:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Tržište nekretnina nakon kriza - Šta nas čeka?

(Foto: Filipović savjetovanje)
Mia Zečević, Novaston: Prošla godina i pored COVID 19 završena pozitivnim volumenom investicija u SEE regionu, dok su glavni problemi pojava uskih grla u snabdevanju, povećanje cene energenata i repromaterijala, najviše pod uticajem rusko-ukrajinskog rata. Vodeći igrači na tržištu su Srbija, Hrvatska i Bugarska, potom i Slovenija.

Pandemija koronavirusa usporila je na kratko razvoj industrije nepokretnosti u celom regionu. Iako u početku krize nije tako izgledalo, real estate tržište ubrzo je pokazalo snažan otpor, kao i sposobnost prilagođavanja i oporavka, ocenjeno je na panelu "Tržište nekretnina Jugoistočne Evrope nakon krize", na Sedamnaestoj godišnjoj međunarodnoj konferenciji o razvoju nekretnina, održanoj u Zagrebu. Moderator ovog panela bila je Mia Zečević, CEO Novaston platforme, kompanije koja je lider u oblasti upravljanja nekretninama u Srbiji i koja se ubrzano pozicionira u sektoru retail-a, poslovnog prostora i hotelijerstva kako u ovoj zemlji, tako i u regionu, posebno u Hrvatskoj, prvenstveno kroz projekte u Rijeci i Opatiji.

Mia Zečević je istakla da je prošla godina i pored COVID 19 završena pozitivnim volumenom investicija u SEE regionu, dok su glavni problemi pojava uskih grla u snabdevanju, povećanje cene energenata i repromaterijala, najviše pod uticajem rusko-ukrajinskog rata. Ona je podsetila da je ta nova kriza u martu donela inflaciju koja je dostigla najviši nivo u poslednjih 40 godina i da će najveći izazov biti rad na stabilizaciji i njenom smanjivanju.

(Foto: Filipović savjetovanje)

S druge strane, Nebojša Nešovanović, Head of Valuation SEE u kompaniji CBRE, ocenio je da je sličnost obe krize (pandemija i rat u Ukrajini) vidljiva u manjem ekonomskom rastu, ali i rastu javnog investiranja (kod pandemije je to bilo investiranje u zdravstvo, a sada u naoružanje).

- Pored ovih sličnosti, postoje ipak i značajne razlike. Tokom COVID 19 pojavili su se operativni problemi – zaposleni nisu odlazili u kancelarije, neki tržni centri su morali da se zatvore dok su drugi skraćivali radno vreme, i u tom periodu smo imali vrlo stabilnu inflaciju, čak nisku. Sada sa krizom u Ukrajini, problemi više nisu operativne prirode, već više finansijske. Trenutno imamo vrlo ozbiljnu inflaciju, koja podiže troškove gradnje, operativne troškove, i navodi FED i Evropsku centralnu banku da menjaju monetarnu politiku - istakao je Nešovanović.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović je rekao da nas istorija uči da svet stalno prolazi kroz krize i da Hrvatska treba da iskoristi svoje komparativne prednosti. On je ocenio da je perspektiva u okrenutosti ka evropskoj privredi, jer Hrvatska 1. januara 2023. uvodi evro i postaje članica Šengena. Kako je naveo, turizam se oporavlja, a to potvrđuju i podaci da Rijeka u prva četiri meseca ove godine beleži 14% više noćenja nego rekordne 2019. godine.

- Moj mandat je da u ove četiri godine promenim lice grada. Ulaže se dosta u turističke kapacitete, a mnoge svetske kompanije su prepoznale naš grad kao mesto sa potencijalom za ulaganje. Imamo mnogo projekata, među kojima je značajan "Kompleks Zapadna Žabica", odnosno nova autobuska stanica u našem gradu, kao i razvoj marine, najstarijeg dela naše luke. Svakako, za razvoj ovoga područja ključan je projekt "Rijeka Waterfront", veliki i nagrađeni projekt najjačih hrvatskih arhitektonskih biroa koji obuhvata veličinu gotovo celog centra grada - rekao je Filipović.

(Foto: Filipović savjetovanje)

Izvršni direktor Remington Realty – Christie’s International Real Estate Croatia, Ivan Kovačić smatra da je, kada je reč o luksuznim nekretninama, situacija mnogo bolja nego pre tri godine kada su donosili odluku o dolasku prestižnog brenda Christie’s u region. Prema njegovim rečima, postpandemijski period donosi rast potražnje za nekretninama u višem srednjem i luksuznom pa i superluksuznom segmentu, na Jadranskoj obali, što utiče i na rast cene po m2. Prirodne lepote, geografski položaj (najbliža obala srednjoj Evropi), sigurnost i cenovna konkurentnost u odnosu na druge istaknute odmorišne destinacije u Evropi i globalno glavne su prednosti koje Hrvatska treba iskoristiti kako bi se intenzivnije razvijala kao premijum destinacija.

Govoreći o izazovima koje krize donose za velike poslovne sisteme, CEO MK Group Mihailo Janković je istakao da su uspešne samo one kompanije koje se brzo prilagođavaju novim okolnostima. I zato se MK Group razvija kao agilna i fleksibilna investiciona kompanija.

- Takva organizacija nam omogućava efikasno upravljanje i ulazak u nove investicije, kreiranje i razvoj održivih biznisa fokusiranih na profitabilnost, kao i optimizaciju svih poslovnih procesa. Iskustvo i znanje koje smo akumulirali tokom vremena koristimo da lako prepoznajemo dobre prilike na tržištu za rast i širenje, i brzo reagujemo - izjavio je Janković. Prema njegovim rečima, MK Group kontinuirano razmatra nov prostor za dalja ulaganja, tako da uvek radi na investicionim projektima vrednim 500 miliona evra.

- Real estate sektor uprkos krizama beleži ne samo oporavak, već i nove razvojne mogućnosti - zaključila je Mia Zečević. Kao kompanija koja uvek gleda u budućnost i predviđa trendove, Novaston platforma, koja je među vodećim kompanijama za upravljanje ritejl parkovima sa poslovanjem u sektorima hotelijerstva, poslovnog prostora i logistike, veruje da će upravo istarska regija, poput glavnih gradova zemalja regiona, u narednih pet godina doživeti preporod realizacijom novih i za ovo vreme izazovnih projekata.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE