NavMenu

Pripreme za sporazum u oblasti turizma u sklopu inicijative "Otvoreni Balkan"

Izvor: RTS Četvrtak, 12.05.2022. 09:34
Komentari
Podeli
Tatjana Matić (Foto: Youtube/screenshot/N1)Tatjana Matić
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić razgovarala je u Tirani sa albanskom ministarkom turizma i životne sredine Mirelom Kumbaro o saradnji u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", sa naglaskom na postizanju sporazuma u oblasti turizma.

Potpisivanje sporazuma planirano je za naredni samit "Otvorenog Balkana" u Ohridu, navela je ministarka Matić i dodala da je najviše razgovora bilo upravo na tu temu, odnosno usaglašavanja osnovnih tačaka koje bi trebalo da budu potpisane, izveštava RTS.

- Pored toga razgovarali smo još o nekim aktivnostima koje bi trebalo da preduzmemo kada se govori o pojačanoj saradnji u sektoru turizma pre svega o uspostavljanju jedne digitalne platforme koja bi trebalo da se napravi u sektoru turizma u sklopu inicijative "Otvoreni Balkan" - navela je ministarka Matićeva nakon razgovora sa albanskom koleginicom.

Dve ministarke su razgovarale i o dodatnim aktivnostima koje bi trebalo da se odvijaju u sklopu zajedničkog tržišta, a koje bi doprinelo što većoj promociji kako turističkih destinacija Srbije u Albaniji tako i turističkih destinacija Albanije u Srbiji.

-Sve to imajući u vidu da je jako povećan broj naših turista i da su podaci koje je recimo albanska ministarka ovde iznela danas, za nas su bili donekle iznenanđujući da je čak 100.000 srpskih turista prošle godine posetilo Albaniju - navela je ministarka Matić.

Sastanku su prisustvovali i ambasador Srbije u Tirani Slobodan Vukčević, direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović i drugi.

Delegacija Srbije predvođena ministarkom Matić učestvovaće će u Tirani na regionalnoj konferenciji posvećenoj turizmu.

Među učesnicima skupa najavljeni su i Goran Đurović, ministar ekonomskog razvoja Crne Gore, Alesandra Priante direktorka regionalnog odeljenja za Evropu Svetske turističke organizacije (UNVTO), Krešnik Bekteši ministar ekonomije Severne Makedonije, Staša Košarac ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Mladen Grgić direktor Agencije za investicije u Crnoj Gori, Emir Đikić direktor Sekretarijata CEFTA i drugi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.