NavMenu

Pametni gradovi: put u budućnost

Izvor: Promo Sreda, 11.05.2022. 12:39
Komentari
Podeli
(Foto: Goran Parezanović)
Više od polovine svetskog stanovništva živi u gradovima, a prema izveštaju UN, do 2050. će u njima živeti više od dve trećine svetske populacije. Brza urbanizacija i rast broja stanovnika vrše sve veći pritisak na resurse, a to se odražava i na uticaj gradova na životnu sredinu: uprkos tome što zauzimaju svega 2% svetske kopnene mase, njihov karbonski otisak je ogroman.

Oni troše više od dve trećine svetske energije i stvaraju više od 70% globalnih emisija CO2. Današnji gradovi moraju da smanje svoj uticaj na životnu sredinu, istovremeno se prilagođavajući potrebama ljudi koji u njima žive. Gradovi treba da postanu bezbedni, održivi i da omoguće visok kvalitet života svojim stanovnicima.


Može li konektovano osvetljenje da pomogne u rešavanju energetske krize? Može.

Cene energije su jako visoke. I prirodni gas i sirova nafta koštaju skoro dvostruko više nego pre godinu dana, a nekim zemljama, cene energenata su najviše ikada. Neželjene posledice su inflacija, manja potrošnja od strane krajnjih korisnika i poteškoće u hladnim mesecima, kada zagrevanje poslovnih prostora i domova postaje mnogo skuplje.

Srećom, vlade, kompanije i potrošači mogu da preduzmu određene korake i ublaže energetsku krizu, kako sada, tako i u budućnosti. Najlakši i najbrži način da to urade je da prihvate tehnologiju konektovanog LED osvetljenja sledeće generacije integrisanog u Internet stvari (IoT).

Svake godine na osvetljenje se potroši punih 12% struje širom sveta. "Pametno" osvetljenje sa omogućenim IoT predstavlja značajan korak na putu ka održivosti. To je minimalno disruptivan, a istovremeno veoma smislen potez koji kupuje vreme dok se ne preduzmu i kompleksniji koraci koje će zahtevati međusobno povezana energetska i klimatska kriza.


Kreiranje pametnog grada

Kako dobiti najviše od pametnog grada, a u isto vreme balansirati između tehničkih, pravnih i političkih izazova? Budžeti su limitirani, resursi ograničeni, infrastrukture razdvojene (u "silosima"), a uvek je prisutan i pritisak da se rešavaju trenutni i neposredni problemi, umesto fokusiranja na dugoročnu transformaciju. I to su samo neke od prepreka na putu ka stvaranju pametnog grada. Ali, uprkos ovim poteškoćama, od gradskih čelnika se očekuju rezultati - između ostalog da:

- Stalno unapređuju usluge za građane (npr. da obezbede veći broj parking mesta u gradu, da smanje gustinu saobraćaja, da stvore zdraviju životnu sredinu)
- Povećavaju osećaj javne bezbednosti smanjivanjem stopa kriminala i nesreća
- Poboljšavaju gradsku infrastrukturu
- Demonstriraju napredno korišćenje tehnologije (npr. koristeći tehnologiju da omoguće brže reakcije na žalbe građana)
- Poboljšavaju interakciju i angažman između građana i grada
- Štede novac poreskih obveznika, poboljšavaju operativnu efikasnost i stvaraju uštede energije
- Ispunjavaju očekivanja i pomažu u ostvarivanju ambicija svih ključnih stejkholdera
(Foto: Ju Jae-young/shutterstock.com)
Kako se efikasno (iz)boriti sa svim tim izazovima? Za mnoge donosioce odluka, odgovor je: učiniti grad "pametnim". U svetu koji se sve više digitalizuje, jasno je da će tehnologija značajno uticati na to kako se gradovima upravlja i kako oni rastu. To je poslednjih godina podstaklo ubrzani porast broja inicijativa i interesovanje za potencijal pametnih gradova. Pametni gradovi nude brojne prednosti, uključujući:

- Efikasnije planiranje grada i operativne aktivnosti
- Unapređene gradske servise
- Povećan osećaj bezbednosti i sigurnosti
- Značajne uštede energije i smanjene troškove
- Poboljšan potencijal održivosti gradova
- Omogućavanje zajednici da koristi podatke Interneta stvari (IoT)


Trka digitalizacije i konektovanja pomoću pametnog osvetljenja je počela

Iako je osvetljenje samo jedna od mnogih komponenti mnogo većeg ekosistema, iz kompanije Signify napominju da ono može i treba da se iskoristi kao početna tačka za nešto što će na kraju biti osnova istinski digitalnog grada. Ako želite da učinite grad pametnim, zašto ne biste iskoristili mrežu koju već imate i koja se prostire po celom gradu?

- Pametno konektovano osvetljenje može da učini mnogo više od prostog osvetljavanja i svakako bi trebalo da bude predmet razmatranja opštinskih saveta i urbanista - izjavio je Hari Verhar, šef globalnih javnih poslova kompanije Signify.

- Ulično osvetljenje je veoma potcenjen resurs, posebno kada se radi o digitalnom domenu. Imamo dokazane rezultate koji pokazuju da konektovani sistemi osvetljenja nude veći kvalitet života kroz dodatne mogućnosti koje donose, uz podrazumevano smanjenje potrošnje struje i niže troškove održavanja koji idu uz pametno osvetljenje na bazi LED tehnologije. Ovaj digitalni resurs koji je istovremeno i ekološki treba čvrsto da zauzme svoje mesto u nacionalnim i opštinskim strategijama oporavka nakon pandemije- dodao je.

Signify sada ohrabruje Evropu koja bi trebalo da povede ceo svet u prihvatanju digitalne transformacije pomoću LED osvetljenja. Ovo će biti neophodno kako bi se okruženje uklopilo u veće promene u budućnosti koja će se većim delom vrteti oko digitalizacije. Interact City npr, sistem visoke bezbednosti za upravljanje konektovanim LED osvetljenjem, omogućava daljinsko nadgledanje i upravljanje svim pojedinačnim svetiljkama i razvodnim ormarima jednog grada kroz jednu jedinu, centralizovanu onlajn aplikaciju. Međutim, verovatno i najveća prednost je to koliko ovaj sistem, kada se integriše sa inovativnim svetiljkama i stubovima za osvetljenje kao BrightSites Smartpole, unapređuje digitalne mogućnosti i mrežu Interneta stvari. Ovakve svetiljke i stubovi imaju potencijal da nose 5G i Wi-Fi mogućnosti povezivanja, bilborde kojima se daljinski upravlja, CCTV i mikrofone koji mogu da detektuju iznenadne glasne zvukove koji se zatim brzo mogu ispitati. Čvorovi i senzori kroz podatke daju uvid u potrošnju struje, zvučno zagađenje kao i saobraćaj. Može se upravljati i intezitetom osvetljenja, kako bi se ono prilagodilo trenutnim aktivnostima na datom području. I arhitektonski simboli mogu imati koristi od transformacije običnog grada u pametan, jer pametno osvetljenje može u potpunosti da transformiše čak i najnezanimljivije spomenike pomoću suptilnog osvetljavanja u boji. Podešavanja se mogu lako promeniti i prilagoditi od praznika do praznika i od prilike do prilike. Tako se pojedine gradske oblasti mogu regenerisati, a gradovi mogu postati atraktivniji za život i za turiste, što rezultira i povećanim prihodima.

Sistem kompanije Signify za upravljanje arhitektonskim osvetljenjem je Interact Landmark. Softverski paket omogućava brze promene svetlosnih scenarija sa bilo kog mesta na kome postoji bezbedna internet konekcija. Postoji čak i aplikacija koja omogućava ljudima sa pametnim telefonima direktnu interakciju sa osvetljenjem, što čini iskustvo koje se dugo pamti.
(Foto: Aleksandar Parezanović)

(Foto: Signify)

(Foto: Signify)

(Foto: Signify)
- Ulično osvetljenje je sazrelo. Treba ga posmatrati kao izvor kvalitetnog svetla, ali i kao digitalno čvorište sa sopstvenom IP adresom, na mreži koja pokriva sve puteve i ulice vašeg grada. Pametni čvor podataka na gradskoj mreži koju već imate i koju možete bežično da povežete - kaže Verhar.

Građevine i konstrukcije kao što su putevi, ulice, fasade treba da budu spremne za digitalnu eru. Pametni gradovi o kojima smo nekada samo sanjali sve brže postaju stvarnost, a mreže osvetljenja dolaze u prvi plan kao sredstvo za smanjenje potrošnje električne energije i u isto vreme isporučivanje usluga pametnog grada. Sada, dok donosioci politika doteruju svoje planove za oporavak posle pandemije, pravo je vreme da i osvetljenje zauzme svoje mesto na dnevnom redu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.