NavMenu

Reming iz Srbobrana će projektovati buduću toplanu Majevica u Novom Sadu

Izvor: Dnevnik Utorak, 10.05.2022. 11:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Svietlieisha Olena/shutterstock.com)Ilustracija
Novosadska toplana izdvojiće gotovo 4,8 miliona dinara s PDV-om (4.794.000) za idejni projekat toplane Majevica, planiranoj na Rumenačkom putu, na parceli površine 7.325 m2 u javnoj svojini.

Ugovor je zaključen sa preduzećem Reming (Remming) u Srbobranu, koje će dogovorenu dokumentaciju morati da isporuči za dva meseca.

Strateško opredeljenje Grada i Republike je da se urbanističke zone velike gustine i toplotnog opterećenja snabdevaju energijom iz daljinskog sistema grejanja. Kako je navedeno, analizom planske dokumentacije zaključeno je da je, zbog intenzivne gradnje višespratnica na području severno od Bulevara vojvode Stepe, neophodna nova toplana, imajući u vidu ograničene kapacitete TO Zapad.

To je u novembru prošle godine najavio i gradonačelnik Miloš Vučević, koji je tada napomenuo i da je s ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović razgovarao o mogućoj podršci za tu investiciju, sa nacionalnog i međunarodnog nivoa, a JKP Novosadska toplana uputilo je Ministarstvu preliminarne informacije.

- Predviđeno je da toplana na Majevici pokriva područje severno od Bulevara vojvode Stepe, nove objekte na Bulevaru Evrope, kao i deo Jugovićeva. Ideja je da to bude prva toplana koja će koristiti biomasu kao gorivo, s tim da ostane mogućnost korišćenja gasa kao alternativnog izvora. Planirano je da u naredne dve do tri godine počne izgradnja toplane na Mišeluku, gde je zgrada RTV Vojvodine i bolnica, kako bi i tamo bilo obezbeđeno daljinsko grejanje - rekao je Vučević.

Toplifikacioni sistem Novog Sada čini pet toplana: Jug, Istok, Sever, Zapad i Petrovaradin, od kojih su, kako je objašnjeno, tri (Jug, Istok i Sever), vrelovodima, preko Gradske razdelne stanice (GRS) spojene sa Termoelektranom-toplanom Novi Sad.


Sva postrojenja će biti smeštena u jednom objektu

Idejno rešenje TO Majevica trebalo bi da posluži kao osnova za izradu višeg nivoa dokumentacije, pa bi projektom trebalo definisati tehnološke celine i redosled gradnje po fazama jer će, u skladu s tim, kasnije biti izrađena tehnička dokumentacija. Realne mogućnosti izgradnje pojedinih funkcionalnih celina će, kako je navedeno, biti usaglašene s investitorom, nakon usvajanja idejnog rešenja

Odabrani projektanti imaju zadatak da definišu položaj objekta, njegovu funkcionalnost (sa stanovišta tehnoloških i drugih zahteva), tehnička rešenja za pojedine delove postrojenja (kotlarnica, cirkulaciono postrojenje, hemijska priprema, elektro deo...). Osim toga, trebalo bi da osmisle konstruktivnu koncepciju kompleksa, te odaberu građevinske materijale, kao i opremu i njen raspored, kao i da predlože mere za sprečavanje ili smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu i mere zaštite od požara.

Toplana Majevica mora da zadovolji osnovne tehničke, ekonomske i ekološke zahteve, što, između ostalog, podrazumeva usaglašavanje s evropskim normama, optimalno iskorišćenje prostora na parceli, visoku ekonomičnost, pouzdanost i raspoloživost postrojenja u svim radnim režimima, kao i savremen nivo upravljanja i kontrolu rada postrojenja, ali i njegovo održavanje, uz minimalne troškove.

Kako se može primetiti, sva postrojenja će biti smeštena u jednom objektu, što će smanjiti toplotne gubitke, ali i nivo buke u okolini. Arhitektura i konstrukcija objekta moraju biti usklađeni s potrebama opreme i instalacija, mogućnostima manipulacije, prilaza, održavanja i servisiranja, kao i uslovima zaštite životne sredine. Nova zgrada bi svojim izgledom trebalo da se uklopi u ambijent višeporodičnog stanovanja u toj urbanističkoj zoni. Svi prostori moraju imati odgovarajuće otvore na fasadama i koridore za prolaz opreme i osoblja, a u objektu bi trebalo predvideti kransku stazu iznad opreme (kotlovi, ventilatori, gasni motori, pumpe).

U budućem kompleksu je planirano osam parking mesta, a prilazni put na parceli biće dvosmerni, širine 5,5 metara, dok će oko objekta biti plato.


Visokoefikasni gasni blok

U projektnom zadatku je objašnjeno da je, po grubim procenama, potencijal budućeg opterećenja područja, koje će snabdevati TO Majevica, za grejanje oko 180 megavata (MNJ), odnosno za pripremu tople vode oko 30.

Za potrebe grejanja, u prvoj fazi je planirana gradnja visokoefikasnog gasnog bloka snage 20 megavati, za pripremu tople vode gasnog kotla 2 (MNJt), kao i odgovarajuće cirkularno postrojenje, sistem za održavanje pritiska i aneks za osoblje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.