NavMenu

Roland Raith, direktor Gebrüder Weiss Srbija - Smišljanje novih ideja na svim nivoima nam pomaže da držimo korak sa vremenom

Izvor: eKapija Ponedeljak, 16.05.2022. 11:08
Komentari
Podeli
Prošla godina bila je izazovna, ali i uspešna za kompaniju Gebrüder Weiss. Direktor Roland Raith u intervjuu govori o poslovanju u Srbiji, kao i o rešenjima koja su na usluzi klijentima.

Pročitajte i zbog čega kompanija u fokusu ima brigu o zaposlenima, kao i na koji način vodi računa o zaštiti životne sredine.

Gebrüder Weiss posluje u Srbiji već 15 godina. Kakva su bila očekivanja rukovodstva i kako se kompanija Gebrüder Weiss razvijala od tada?

- Za nas je 2021. godina bila izazovna, ali veoma uspešna. U odnosu na 2020. godinu, neto prodaja je porasla za 20%. Ovaj stabilni rast prodaje obuhvatio je integraciju novih domaćih i međunarodnih klijenata. Sa 270 zaposlenih na tri lokacije u Srbiji, posvećeni smo promovisanju naših vrednosti na čitavom tržištu. Te vrednosti su nezavisnost, održivost, posvećenost i besprekorna usluga.


Koji su najvažniji razlozi zašto je kompanija Gebrüder Weiss otvorila ogranak u Srbiji?

- U Srbiji poslujemo od 2004. godine. I dalje smo veoma zadovoljni tom odlukom, jer potencijal i geografski položaj ovog tržišta čine ovu zemlju odličnim mestom za posao. Snažna ekonomska klima je veoma važna za strane investitore, ali i za domaće kompanije koje su fokusirane na rast i razvoj. Uz takvo povoljno okruženje, želimo da podstaknemo dalje širenje za naše klijente i za nas, kao njihovog pružaoca logističkih usluga.


Gebrüder Weiss pruža rešenja za transport i logistiku, digitalne usluge i upravljanje lancem snabdevanja. Da li i u Srbiji pružate sve te usluge i da li planirate da ih intenzivirate?

- Naravno, želimo da postignemo održivi rast kao Gebrüder Weiss u celini i kao filijala ove dobro poznate kompanije u Srbiji. Zahtevi naših klijenata kada je reč o logističkim uslugama su uvek bili promenjivog karaktera i uvek će biti. Zato smo mi tu da sve njihove potrebe podržimo sa drumskim, vodenim i vazdušnim transportom, logističkim i industrijskim rešenjima sa inovativnim proizvodima i vrhunskim kvalitetom. Ovo jednako važi i za naš uspešan sektor "Home Delivery", koji se razvio i proširio na velik sistem kojim danas upravljamo. U segmentu B2C, Gebrüder Weiss je karika koja povezuje naše klijente sa njihovim klijentima.


Zbog pandemije koronavirusa, sve više i više potrošača se okreće e-trgovini. Da li GW nudi usluge i u ovom segmentu?

- Da, naravno. Zahvaljujući našem sektoru "Home Delivery", već smo osvojili dragocene klijente na domaćem tržištu. U godinama pre korone počeli smo da razvijamo naše kompetencije u segmentu B2C. Naravno, to smo postigli koristeći bogato iskustvo stečeno u drugim zemljama u kojima Gebrüder Weiss posluje u ovom specifičnom poslovnom segmentu. To smo spojili sa našom lokalnom stručnošću na tržištu logistike u Srbiji. Ovaj perspektivan pristup pomogao nam je da realizujemo više od 24.000 isporuka tokom 2021. godine, a ove godine imamo još veći kapacitet za te aktivnosti.


Koliko pažnje Gebrüder Weiss posvećuje ljudskim resursima, zdravlju i zadovoljstvu zaposlenih? Ova tema je dobila na značaju, naročito tokom tekuće pandemije.

- Ova pitanja su nam prioritet već duže vreme jer su naši zaposleni temelj našeg uspeha. Tokom poslednjih godina, dosta smo uložili u naše HR aktivnosti i "employer branding", uključujući i ISO sertifikaciju za bezbedan i zdrav radni prostor i sprečavanje povreda na radu. Za 2022. godinu izdvojili smo budžet od 12 miliona dinara za obrazovanje i obuke o liderstvu. Uvek smo u potrazi za motivisanim i talentovanim ljudima kako bismo bili još konkurentniji. Na primer, u našem timu trenutno imamo 17 pripravnika. Smišljanje novih ideja na svim nivoima nam pomaže da držimo korak sa vremenom.


U kojim razmerama Gebrüder Weiss koristi informacione tehnologije u svom poslovanju i koliko je logistika važna u vašem poslu?

- Digitalna rešenja danas igraju važnu ulogu. Gebrüder Weiss razvija strategiju koju zovemo "Najbolje od oba sveta": To znači da objedinjujemo inovativne digitalne alate i logističke objekte, teretne kapacitete i kvalifikovano osoblje kako bismo klijentima ponudili usluge po njihovoj meri. Uvođenje myGW portala u Srbiji je takođe predstavljalo važan korak. Ovaj digitalni portal za klijente pomaže nam da pojednostavimo komunikaciju između nas i naših klijenata. Još jedan dobar primer našeg digitalnog pristupa je korišćenje naše usluge ETA - očekivano vreme prispeća pošiljke u realnom vremenu.


Sektor transporta je jedan od najvećih zagađivača vazduha. Koliko pažnje se posvećuje naporima da se eliminiše zagađenje koje potiče od transporta?

I mi i naši klijenti posvećujemo sve veću pažnju tome kako da učinimo da logističke usluge efikasnije koriste resurse. U Srbiji, na primer, imamo 5 kamiona koji koriste KPG gorivo. Uspostavili smo održiviji lanac transporta putem železnice ka Centralnoj Evropi za jednog od naših većih klijenata. Kompanija Gebrüder Weiss želi da postane klimatski neutralna do 2030. godine. Zato smo 2021. godine predstavili "Zero Emissions", proizvod koji našim klijentima omogućava potpunu i detaljnu transparentnost u pogledu emisije CO2 njihovih pošiljki i promoviše sertifikovane projekte za ublažavanje klimatskih promena.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.07.2024.  |  Industrija

Vlada Srbije donela uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta Jadar

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostorng plana područja za realizaciju posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit "Jadar". Kako se navodi u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade, danom stupanja na snagu ove uredbe ponovo počinje da se primenjuje Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.