NavMenu

Nebojša Đekić, direktor prodaje i razvoja cargo-partner Srbija - Izazove mogu da savladaju samo oni koji umeju brzo da se prilagode novonastalim okolnostima

Izvor: eKapija Sreda, 18.05.2022. 11:52
Komentari
Podeli
Nebojša ĐekićNebojša Đekić
Kriza u Ukrajini stvorila je izazove, a ni pandemija ne jenjava, pa se ponovo dokazuje da je fleksibilnost u logistici i transportu neminovnost. Od presudnog značaja je raspolaganje informacijama, rad na razvoju rešenja i alternativa, ali i upravljanje rizikom.

O ovome, ali i tržištu Srbije, prognozama za period pred nama, novim tehnologijama, kao i planovima kompanije, razgovarali smo sa Nebojšom Đekićem, direktorom prodaje i razvoja cargo-partner Srbija.


Pandemija polako prestaje da bude najveći problem, ali je u toku nova kriza izazvana ratom u Ukrajini. Mogu li se ove dve situacije porediti i kako nova utiče na poslovanje Vaše kompanije?

- Kriza u Ukrajini stvorila je izazove i poteškoće za sebe, ali nažalost možemo zaključiti da ni pandemija ne jenjava, nedavno smo imali zatvaranje jedne od najvećih svetskih luka - Šangaj. Sve ove situacije direktno ili indirektno utiču na naš rad.

Ono što je karakteristično za našu industriju, ne samo sada, već oduvek, jeste potreba za određenom fleksibilnošću u samom poslovanju i prilagođavanje trendovima na tržištu, te je rad u logistici i transportu oduvek bio dinamičan. Činjenica je, da su u poslednje dve godine promene bile naročito intenzivne, ali to je samo još jednom pokazalo koliko naša industrija stoji na "čvrstim nogama" i učinile nas dodatno proaktivnijim.

U ovakvim situacijama je zapravo od presudnog značaja raspolaganje informacijama. Globalna prisutnost cargo-partnera i naša široka mreža saradnika koji su u konstantnoj komunikaciji, zaista nam omogućava da uvek raspolažemo "najsvežijim" informacijama, što nam ostavlja dodatan prostor za efikasno delovanje i razvoj novih, fleksibilnih rešenja.


Kako cargo-partner upravlja ovom krizom i na šta Vaši korisnici mogu da računaju, a šta je bilo potrebno prilagoditi ili izmeniti?

- Naši korisnici mogu da računaju da ćemo svakom upitu pristupiti personalizovano i sa posebnom pažnjom. Rekao bih da nas ta posvećenost klijentima i višedecenijsko iskustvo zaista izdvaja, otud i naš slogan "we take it personally". Krizom upravljamo tako što aktivno pratimo dešavanja na tržištu i intenzivno radimo na razvoju fleksibilnih rešenja i alternativa koje možemo ponuditi, a da one odgovore na potrebe naših klijenata. Kako je transport sa Kinom naglašen u odnosu na druge destinacije godinama unazad, a za isti je posebno atraktivno rešenje bila železnica transibirskom rutom, privremeno smo je suspendovali zbog situacije u Ukrajini. U skladu sa okolnostima nastojimo da našim klijentima i dalje obezbedimo pouzdan portfolio usluga i prilagodimo nove servise kao reakciju na tržišne promene.


Zašto ste doneli odluku da suspendujete transibirsku rutu. Koliko ostale vrste transporta snose posledice?

- Iako je situacija na tržištu dovela do povećane cene transporta, zbog koje će mnoge kompanije u industriji profitirati, nama poverenje klijenata ostaje prioritet, te ukoliko ne možemo biti sigurni da će vaša pošiljka nekom rutom bezbedno stići do željene destinacije – mi prosto takvu uslugu nećemo ni ponuditi.

Transport železnicom, tehnički i dalje je moguć, ali u svetlu aktuelnih dešavanja transibirska ruta sa sobom nosi izuzetan rizik za svaku pošiljku. Upravo zbog toga, mi iz cargo-partnera ne samo da ne savetujemo korišćenje ove rute, već smo je i zbog sigurnosti naših klijenata privremeno suspendovali.

Ono što je važno da napomenem, jeste da to ne znači da vaše pošiljke neće stići do željene destinacije, već da će do iste stići na mnogo sigurniji način - jer alternative postoje. Za naše korisnike razvili smo specijalizovano pomorsko rešenje – Adria expres, koje neznatno povećava tranzitno vreme, ali je cenovno i dalje prihvatljivo.

Drugi vidovi transporta, verujem da snose posledice, ali neki od njih doživeli su ekspanziju - jer upravo oni i omogućavaju alternative. Sa druge strane svesni smo da je indirektan uticaj opšteprisutan i da promene, poput više cene goriva neminovno utiču na usluge transporta na celom tržištu.


Kako vidite položaj transportnog tržišta Srbije u svetlu ovih događaja, trenutno, ali i u period pred nama?

- Granice Srbije su otvorene, luke na Jadranu su u funkciji i sav promet se odvija neometano, za sada. Sanitarne olakšice na teritoriji zapadnog Balkana mogu dodatno da podstaknu transport i trgovinu i učine ovo područje atraktrivnijim za strane investicije. Za sada nema radikalnih promena, ali poučeni iskustvom znamo da izazovi mogu doći nenajavljeni, stoga pažljivo pratimo dešavanja i trudimo se da budemo korak ispred svih.


Smatrate li da će se obistiniti prognoze o kraćim lancima snabdevanja, gde bi mnoge kompanije izmestile svoje poslovanje i preusmerile ga na Zapadni Balkan?

- Verujem da su sva ova dešavanja, podstakla mnoge poslodavce da prošire vidike, razmisle o alternativama i otvore svoje poslovanje ka novim solucijama, poslovnim partnerima i dobavljačima. Tržište Turske, Ujedinjenog kraljevstva, Španije i Poljske doživele su svoju ekspanziju jer su usled kovida mnoge kompanije svoje pogone izmestile na nove lokacije, ali tržište Dalekog Istoka kao takvo, zbog dostupnosti sirovina i jeftine radne snage za sada nema kompetitivnu alternativu, pa sam stoga i siguran da će ostati neprikosnoveno i u daljoj budućnosti.


Kada govorimo o novim tehnologijama, koje se u ovom period posebno ističu? Radi li se na dodatnim inovacijama?

- Usled kovida, brojni trgovci morali su da prilagode svoje poslovanje novim potrošačkim navikama, što je prouzrokovalo preusmerenje tj razvoj online trgovine, a uporedo sa tim razvojem bilo je važno obratiti pažnju na sve "pozadinske" logističke procese. Upravo je zato naš najveći fokus na razvoju savremenih logističkih IT rešenja i podržavanju svakog vida inovacija. Naša SPOT platforma omogućava praćenje toka robe u realnom vremenu, pristupanje carinskoj dokumentaciji i preusmeravanje paketa nakog carinjenja na pravu adresu. Takođe, omogućava veleprodavcu ili maloprodaji da poveže svoj B2B portal ili e-shop sa nama, što omogućava automatsku sinhronizaciju stanja zaliha.

Sve promene koje su se desile mogu nas dovesti do jednog zaključka - period koji je pred nama i nove izazove uspešno mogu da savladaju samo oni koji umeju brzo da se prilagode novonastalim okolnostima i iskoriste tehnološke prednosti koje imaju na raspolaganju.


Kakvi su planovi kompanije za budući period?

- Naši planovi ostaju uvek isti i podrazumevaju kontinuiran rad na tome da budemo što bolji i da našim korisnicima ponudimo što kvalitetniju uslugu. Intenzivno ulažemo u razvoj stručnih kadrova, obuke, usavršavanja i kvalitetan servis.

cargo-partner posluje preko 39 godina, a na domaćem tržištu smo preko 18, te smo naše buduće investicije usmerili, kako u tehnologiju, tako i u proširenje naših logističkih kapaciteta. Trenutno smo u ovom delu regije otvorili nove poslovnice u Grčkoj i Makedoniji i proširili kapacitete u Zagrebu i Ljubljani. Osim lokalnog rasta, koji nam je prioritetan, fokusirani smo i na globalni razvoj, jer je sigurna i rasprostranjena mreža pouzdanih partnera ono što čini cargo-partner jedinstvenim.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.05.2024.  |  Finansije

Kako bi trgovinski sukob EU i Kine uticao na Srbiju i šta bismo mogli da izgubimo?

U narednih mesec dana očekuje se da Evropska komisija objavi nalaze istrage o kineskim subvencijama za električna vozila (EV) koju je pokrenula u septembru prošle godine, a rezultat bi mogle da budu i kompenzacione carine na električna vozila iz Kine. U eventualnom trgovinskom ratu EU i Kine, Srbija bi mogla da izvuče deblji kraj, kaže za eKapiju koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić. Naime, predsednica Evropske komisije

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.