Izvor: Novosti | Petak, 19.11.2010.| 08:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novi vlasnici "B92" - Veran Matić i dalje glavni i odgovorni urednik


Televizija "B92" dobila je novog većinskog vlasnika! Firma "Astonko", koju su osnovali jedan od dosadašnjih akcionara švedski investicioni fond "East Capital" preko kompanije "Salink", i grčka firma "Lake Bade company" u vlasništvu Stefanosa Papadopulosa, poseduje sada 84,99 odsto akcija "devedeset dvojke". Akcije su kupili od dosadašnjih akcionara MDLF i NCA.

- Vrednost dokapitalizacije je 425 miliona dinara - za "Novosti" je potvrdio Veran Matić, direktor "B92".

- Papadopulos je vlasnik nacionalne televizije "TV Makedonija", čije je sedište u Solunu.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, Papadopulos nema vlasničkog udela u grčkoj TV Antena, koja je već postala većinski vlasnik nekadašnjeg TV Foksa, a sada Prve srpske televizije. Ali, jeste akcionar u jednoj od grčkih nacionalnih TV kuća.

U RRA su "Novostima" potvrdili da nije prekršena nijedna zakonska odredba o vlasništvu u medijima.

- Od "B92" dobili smo zahtev o promeni vlasničke strukure, ispitali sve zakonske okolnosti i izdali saglasnost - kaže za "Novosti" Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA.

- Najavili su da neće menjati programsku šemu, ali mi ćemo neprestano pratiti njihov program.

I iz "B92" poručuju da neće menjati uređivačku politiku i da će o njoj i ubuduće odlučivati "B92 Trust", akcionar kojim upravljaju osnivači i menadžeri ove medijske kuće.

Izabran je i novi UO, na čijem čelu je Veran Matić, koji je ostao na mestu glavnog i odgovornog urednika. Ostali članovi su Jakob Grapengiser, Denis Vinokurov, Stefanos Papadopulos, Tanja Stanišić, Georgijos Ksantopulos i Nebojša Samardžić.

Osim "Astonka", sa 84,99% vlasništva, akcionari su i "B92 Trust" sa 11,35% vlasništva i mali akcionari sa 3,66%.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.