Izvor: eKapija | Četvrtak, 05.05.2022.| 13:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sve više pacijenata leči se u jednoj od najstarijih privatnih bolnica u Austriji - Wiener Privatklinik traži medicinski kadar i partnere iz Srbije

(Foto: Dragan Petrović)
Lečenje u instranstvu predstavlja nužnost i potrebu za građane brojnih zemalja Evrope, pa i šire. Liste čekanja, nedostupnost lekova, pa i samih savremenih medicinskih tretmana samo su neki od razloga zbog kojih se i pacijenti iz Srbije sve češće opredeljuju za to da medicinsku negu potraže negde "preko". Kada je reč o izboru medicinske ustanove, naši, ali i građani celog regiona, u sve većoj meri svoje poverenje poklanjaju jednoj od najuticajnijih privatnih klinika u Austriji - Wiener Privatklinik (WPK).

A šta je to zbog čega se pacijenti odlučuju na lečenje u ovoj bolnici? Pre svega, to je dobar tim doktora, kaže generalni direktor klinike, prim. dr Valter Ebm (Walter Ebm).

- Imati dobru kliniku znači imati prave ljude u svom timu. Mi smo ponosni na to da imamo najblje doktore u Austriji, a neki od njih su i najbolji u svojim oblastima u celom svetu. To dokazuju i brojna priznanja i sertifikati od različitih svetskih organizacija - kaže Ebm.

S druge strane, navodi, važan je i kvalitet nege koju pružate svojim pacijentima.

- A mi to u ovoj klinici radimo zaista dobro. Dokaz je i činjenica da smo drugu godinu zaredom izabrani za jednu od najboljih bolnica na svetu - dodaje.

Još jedan od razloga zbog kojeg pacijenti biraju WPK, jeste to što ova bolnica svojim pacijentima pruža čitav paket usluga. Na njihovom slučaju ne radi samo jedan doktor, već čitav tim stručnjaka, a tu su i različiti vidovi podrške, u zavisnosti od potreba svakog pacijenta.

Novinari iz Srbije u poseti WPK
Novinari iz Srbije u poseti WPK (Foto: Dragan Petrović)
Medicinske usluge koje pruža Wiener Privatklinik grupisane su oko 15 centara, pri čemu je onkološki centar ove bolnice - WPK Cancer European Academy Cancer Center, najkompleksniji i najugledniji privatni centar za dijagnostiku i lečenje raka u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Bolnica zapošljava 350 radnika i sarađuje sa više od 400 lekara koji su stručnjaci u različitim oblastima. Čak devet lekara ove bolnice Stenford je uvrstio u 10% najboljih svetskih naučnika. Među njima su i svetski poznati doktor onkologije Kristof Zelinski (Christoph Zielinski), ali i Valter Klepetko (Walter Klepetko), stručnjak za transplantaciju pluća, kod nas poznat po tome što je još 2012. godine vodio tim lekara koji su izvršili prvu transplantaciju pluća o trošku našeg Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Tokom prošle godine, u ovoj bolnici lečilo se više do 12.000 pacijenata, od čega oko 30% internacionalnih iz više od 20 zemalja. Kako navode, prednjače pacijenti iz iz Istočne i Centralne Evrope. Ako govorimo o pacijentima iz inostranstva, bolnica u proseku ima oko 5.000 prijema, a glavna tržišta su Rumunija, Bugarska, Ukrajina, a sada i Srbija.

- Kada je reč o pacijentima iz Srbije, beležimo organski rast, pa smo samo tokom prošle godine imali blizu 100 prijema. S obzirom na to da je i 2021. bila kovid godina, to je zaista značajan broj. Važno je da napomenemo da je reč o pacijentima koji su došli u našu kliniku isključivo na osnovu preporuke drugih pacijenata, te ugleda bolnice i naših lekara - rekla je za eKapiju Ema Hafner, direktorka marketinga i odeljenja za međunarodne pacijente WPK.

Prema njenim rečima, najčešće medicinske usluge zbog kojih pacijenti iz inostranstva, ali i Srbije dolaze u Wiener privatklinik su onkološke usluge - hirurgija, imunoterapija i hemoterapija, genetski testovi ili prevencija. Zatim su tu rekonstruktivne hirurgija, grudna hirurgija, kardiologija, traumatologija, hirurgija perifernih nerava... Takođe, pacijenti često dolaze i za usluge drugog mišljenja u cilju postavljanja tačne i ispravne dijagnoze.

(Foto: Dragan Petrović)
Ukoliko pacijenti iz Srbije ili regiona žele da se leče u WPK, procedura je vrlo jednostavna. Ova klinika ima poseban tim ljudi koji su na usluzi pacijentima iz inostranstva.

- Najpre je potrebno da kontaktiraju naše odeljenje marketinga u okviru koga imamo posebnu mejl adresu namenjenu pacijentima iz inostranstva. Oni potom dobiju osobu koja je zadužena za njihov slučaj, kojem predstave svoj zdravstveni problem. Sledeći korak je komunikacija sa doktorom koji preuzima pacijenta i formira tim koji je zadužen za konkretan slučaj. Pre samog dolaska u kliniku, moguće su i onlajn konsultacije sa našim doktorima, zahvaljujući online zdravstvenom centru - kaže Hafner.
________________________________________

Cene medicinskih usluga

Kada je reč o cenama, iz WPK kažu da su one različite, a sve zavisi od vrste usluge i potreba pacijenata. Isto je i sa boravkom u bolnici. Jedan dan može koštati između 800 i 1.000 EUR, a obračunava se kao i u hotelu, po noćenju.

- U svakom slučaju, nakon prvog razgovora radimo procenu troškova za svakog pacijenta, pa samim tim oni ne mogu biti iznenađenje. Ono što je važno je da imate pristup najboljim doktorima i tretmanima u Evropi, zatim brzu reakciju i pravu dijagnozu. I to je najveća preporuka za našu bolnicu - kažu iz WPK.
________________________________________


U Wiener Privatklinik ponosni su na to što imaju zaposlene iz velikog broja zemalja. Svi doktori, ali i dobar deo ostalog medicinskog osoblja govori engleski, a često i neki drugi strani jezik. Samim tim, ni komunikacija sa pacijentima nije problem i ne postoji jezička barijera, jer sa osobljem mogu govoriti i na svom maternjem jeziku. Na klinici, na primer, rade i tri sestre iz Srbije, koje su na usluzi pacijentima iz naše, ali i ostalih zemalja regiona.

Iz ove klinike kažu i da su uvek otvoreni za zapošljavanje kadra iz Srbije.

- Kao i ostale bolnice u Evropi, i WPK je suočena sa manjkom medicinskog osoblja. To postaje sve veći problem i mi smo uvek otvoreni i pozivamo sestre iz Srbije da se prijave za posao na našoj klinici - kaže nam Hafner.

Kako navodi, najveći izazov za zapošljavanje medicinskih sestara iz inostranstva je znanje nemačkog jezika.

- Austrija je veoma restriktivna i zahteva određeni nivo znanja jezika, i tu se razlikuje u ondosu na ostale zemlje EU. Što se tiče samog iskustva i predznanja sestara, to ne predstavlja problem jer je ono, kada govorimo o kadru iz jugoistočne Evrope, na veoma dobrom niovu, a dostupne su i obuke u okviru same bolnice. Glavna barijera, odnosno najveći izazov je jezik - kaže naša sagovornica.

(Foto: Dragan Petrović)
Nakon lečenja, pacijenti iz inostranstva u WPK obavljaju i kontrolne preglede, a moguće su i online konsultacije preko WPK Online Healthcare Centra.

- Ukoliko pacijenti iz inostranstva imaju operaciju u našoj bolnici, nakon toga imaju i kontrolni pregled, u zavisnosti od procene doktora. Ako pak govorimo o pacijentima kojima je potrebna dalja nega, to organizujemo na dva načina. Naime, u slučaju da naši doktori u nekoj zemlji, konkretno Srbiji imaju doktore sa kojima su sarađivali i u koje imaju poverenje, oni pacijentima preporuče dalju negu kod tih doktora. Ukoliko to nije slučaj, naši lekari dostavljaju jasnu medicinsku dokumentaciju, koja će doktore uputiti u slučaj i stanje pacijenta, kao i dalje preporuke. Tu su i konsultacije putem našeg Online Healthcare Centra, koji smo pokrenuli u vreme pandemije i koji se ispostavio kao pun pogodak - kaže Hafner.

S obzirom na značajn broj pacijenata iz inostranstva, WPK je jedna od najvećih bolnica u Austriji koja razvija medicinski turizam. Kako su rekli, imaju dve međunarodne kancelarije u Rumuniji, a razvili su i mrežu od 150 turističkih agencija sa kojima sarađuju. Sada partnere traže i u Srbiji, ali i ostalim zemljama regiona.

- Trenutno ne sarađujemo ni sa jednom agencijom iz Srbije, ali zaintersovani samo da pronađemo potencijalne partnere. To mogu da budu klinike ili turističke agencije koje se bave medicinskim turizmom. Oni poznaju lokalno tržište, a mi imamo bolnicu i vrhunske doktore, tako da smo uvek otvoreni za saradnju - objašnjava Ema Hafner za eKapiju.

________________________________________

Aeromedical Center

Wiener Privatklinik specifična je i po tome što ima i Aeromedical center, koji nudi sveobuhvatna ljekarska uvjerenja i sertifikate, a u kome piloti iz celog sveta imaju mogućnost da sve vazduhoplovno-medicinske preglede obave na istoj lokaciji. Kako je rekao Valter Ebn, koji je i sam pilot, pa i inicijator ideje da bolnica pokrene ovo odjeljenje, usluge centra neretko koriste i piloti iz Srbije.
________________________________________

WPK ima sedam odeljenja sa ukupno 145 kreveta. Bolnica ima tri zgrade koje su povezane, a uskoro planiraju i da prošire kapacitete.

- Nedavno smo završili akviziciju objekta koji se nalazi pored naših već postojećih klinika. To je veoma značajan projekat za nas, a u renoviranje i uređenje objekta biće uloženo blizu 50 mil EUR. Nadamo se da ćemo za tri godine imati potpuno funkcionalan novi objekat, zahvaljaujući kojem ćemo značajno uvećati već postojeće kapacitete klinike - navodi Hafner.

Na pitanje da li planiraju da otvore još neku kliniku u Austriji, ili nekoj drugoj evropskoj zemlji, direktor klinike Valter Ebm odgovara da ta vrsta ekspanzije nije deo njihove strategije.

- Naša strategija nije da imamo više klinika, već da pacijentima pružimo najbolju moguću negu u bolnici koju već imamo u Beču. Naš cilj je da im pružimo najbolje usluge, terapije i doktore, kao i da imamo jednak pristup svakom slučaju i pacijentu. A to nije izvodljivo na nekoliko različitih lokacija. Jednostavnije je i efikasnije da dovedemo pacijente u Beč, nego da doktora šaljemo pacijentima na više lokacija - navodi.


_______________________________________

Tradicija duga 150 godina

Wiener Privatklinik jedna je od najstarijih privatnih bolnica i ima tradiciju dugu 150 godina. Kako je tokom obilaska klinike novinarima u Beču rekao direktor Valter Ebm, za sve to vreme klinika je imala brojne uspone i padove, a bila je i zatvorena za vreme Drugog svetskog rata. On je na čelu bolnice od 1995. godine, a po stupanju na dužnost oko sebe je okupio tim ljekara i stručnjaka koji su vredno radili na tome da bolnica postane ono što je danas.

- Sada smo veoma zadovoljni onim što smo postigli, ali uvek želimo više, želimo da i dalje rastemo i napredujemo, budemo najbolji. To je uvek bio naš fokus i mislim da smo svi zajedno uradili veoma dobar posao. Ključ uspeha leži u ljudima i smatram da je veoma važno da imate dobar tim i budete okruženi profesionalcima - rekao je Ebm.
________________________________________

Dragana Obradović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE