NavMenu

Zvanično počeo prvi agrosolarni projekat u regionu - Vrednost investicije 340 mil EUR

Izvor: Promo Sreda, 04.05.2022. 11:53
Komentari
Podeli

(Foto: Promo/Jakov Simović)
Potpisivanjem memoranduma o razumevanju sa kineskom kompanijom PowerChina, kompanije Fintel Energija i MK Group zvanično su započele sa realizacijom zajedničkog projekta Agrosolar u Kuli. Nakon što su se pozicionirale kao lideri u proizvodnji struje iz energije vetra, započinju pionirski poduhvat koji koristi energiju sunca i u isto vreme omogućava održivu poljoprivrednu proizvodnju ispod solarnih panela. U pitanju je prvi projekat ovog tipa na Balkanu i najveći u Evropi, a vrednost investicije iznosi 340 mil EUR.

- Potpisivanjem ovog sporazuma definisali smo jasnu zainteresovanost obeju strana da uzmu učešće u najvećem agrosolarnom projektu u Evropi. Posebno značajan korak je izgradnja pilot solarnog parka od 50 kilovata, koja započinje u naredna tri meseca. Agrosolar projekat će se prostirati na 770 hektara na teritoriji opštine Kula. Solarna elektrana biće kapaciteta 660 megavata, a planirana godišnja proizvodnja zelene energije oko 832 gigavat sata, što zadovoljava potrebe oko 200.000 domaćinstava. Na ovaj način nastavljamo da doprinosimo ostvarenju cilja Republike Srbije da učešće energije iz obnovljivih izvora poveća na najmanje 40% do 2040. godine - izjavio je Tiziano Giovannetti, generalni direktor Fintel Energije.

(Foto: Promo/Jakov Simović)

- Agrosolar donosi veliku inovaciju kroz sinergiju zelene energije i održive poljoprivrede. Obe oblasti su odavno deo agende MK Group, ali i nacionalne strategije naše države. Ovaj projekat doneće još jednu inovaciju u srpski energetski sektor, pošto će u okviru druge faze biti izgrađeno postrojenje za proizvodnju zelenog vodonika koje će se napajati iz solarne elektrane. Pored zelenog vodonika ova tehnologija omogućiće i proizvodnju 300 tona urea mineralnog đubriva dnevno, dobijenog na potpuno održiv način - izjavio je Andrija Vuković, direktor resora za finansije i rizike MK Group.

Kineska kompanija PowerChina, jedna je od najvećih građevinskih kompanija na svetu kad je u pitanju infrastruktura i sektor energetike.

- Veliko nam je zadovoljstvo što smo potpisivanjem sporazuma ozvaničili saradnju i partnerstvo sa Fintel Energijom i MK Group, pionirima i liderima Jugoistočne Evrope u ovoj oblasti. Radujemo se radu na projektu i zajedničkom cilju da razvijamo energiju iz obnovljivih izvora u Srbiji i doprinesemo dostizanju ugljenične neutralnosti - izjavio je Yang Bo, predstavnik kompanije PowerChina u Srbiji.


Fintel Energija i MK Group se već čitavu deceniju svrstavaju u red vodećih kompanija u proizvodnji električne energije iz vetra na Balkanu. Krajem 2015. godine otvoren je vetropark "Kula", koji je ujedno bio i prvi u Srbiji ukupne instalisane snage 9,9 MW, a manje od godinu dana kasnije otvoren je i drugi vetropark "La Piccolina", ukupne instalisane snage od 6,6 MW. U septembru 2019. godine, pokretanjem vetroparka "Košava" u Izbištu sa instalisanom snagom postrojenja od 69 MW, čak 45.000 domaćinstava je pokriveno "zelenom" strujom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.02.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Panonske terme u Inđiji imaće više od 1 km tobogana, 6 bazena i hotel i to samo u prvoj fazi - Evo kako će izgledati budući najveći akva park u Srbiji (FOTO)

Panonske terme, akva park u Inđiji, imaće tobogane dužine oko 1 km, a kompleks bazena sa hotelom biće izgrađen na površini od 6 hektara. Vrednost investicije je 12 mil EUR, najavio je predsednik opštine Inđija, Vladimir Gak. - Ovo nije samo zabava u akva parku, već i zapošljavanje novih radnika, kao i upotpunjavanje kompleksa brojnim sportskim sadržajima u okviru hotelske infrastrukture - istakao je predsednik opštine, uveren da će

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.