NavMenu

Iskorišćavanje obnovljivih izvora energije - Saradnja opština Južnobanatskog okruga

Izvor: RTV Četvrtak, 18.11.2010. 09:14
Komentari
Podeli

Predstavnici osam opština Južnobanatskog okruga potpisali su juče u Beogradu Protokol o regionalnoj saradnji i razvoju, koji treba da doprinese unapređivanju života u lokalnoj i regionalnoj sredini, u cilju poboljšanja rada jedinica lokalnih samouprava, na dobrobit građana.

Predsednici i gradonačelnici Alibunara, Bele Crkve, Vršca, Kovačice, Kovina, Opova, Pančeva i Plandišta istovremeno potpisali su i Inicijativu za poboljšanje uslova i mogućnosti iskorišćavanja obnovljivih izvora energije, kojom treba da budu regulisana pitanja u vezi sa iskorišćavanjem energije vetra i potencijalnih investicija u oblasti obnovljivih izvora energije.

Dokumenta su rezultat projekta "Evropske integracije i lokalni razvoj - ka uspešnim strategijama i dobrom upravljanju", koji se realizuje kroz seminare za lidere političkih partija, predstavnike lokalnih samouprava, poslovnog sektora i civilnog društva, rekla je predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht, na otvaranju trećeg ciklusa seminara, koji će trajati tri dana.

- Nama treba Evropa da bismo živeli bolje, pristojnije, sigurnije. Moramo da budemo deo sveta, jer u suprotnom svi će zaboraviti na nas, i jedini logičan put je u zajednici kojoj prirodno pripadamo - rekla je Liht.

Ona smatra da ne možemo biti razvijena, snažna država ako neki delovi zemlje zaostaju, navodeći da ne možemo biti spremni za evropske integracije ako se u nekim regionima produbljuje siromaštvo.

Državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Duško Radaković rekao je na skupu da će Ministarstvo biti partner i podrška tom programu, u cilju unapređenja razvoja lokalne samouprave i regiona.

Svečanosti je prisustvovao i stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj Viljem Infante, podsetivši da Srbija na putu ka Evropskoj uniji mora da zadovolji odgovarajuće uslove, pa i u oblasti obnovljivih izvora energije, koji, kako je rekao, zavise i do sposobnosti lokalne zajednice.

- Ako udružimo snage, uticaćemo i na viziju vlade u stvaranju novih radnih mesta - rekao je Infante, a na skupu je ukazano da su dokumenta potpisana u skladu sa proklamovanim ciljevima održivog razvoja u Republici Srbiji i Strategijom razvoja energetike Srbije i programom njenog ostvarivanja u AP Vojvodini.

Tokom trajanja seminara polaznici će posetiti Inđiju, rečeno je na skupu, na kojem je ukazano da protokol obuhvata oblasti od zajedničkog interesa i da se odnosi na razvoj i unapređenje ekologije i održivog razvoja, infrastrukture, poljoprivrede, urbanizma, energetike, socijalne politike i drugih oblasti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.