NavMenu

Proizvodnja električnih automobila u Kragujevcu kreće 2024. godine - Vlada i Stellantis potpisali ugovor vredan 190 mil EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.04.2022. 09:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Smile Fight/shutterstock.com)Ilustracija
Ugovor o finansiranju proizvodnje električnih automobila u fabrici kompanije Fijat u Kragujevcu, vredan 190 mil EUR potpisan je danas u Predsedništvu Srbije.

Ugovor su potpisali ministarka privrede u Vladi Republike Srbije Anđelka Atanasković i izvršna direktorka privrednog društva Fijat Krajsler Automobili Srbija Kragujevac i direktorka Globalne korporativne kancelarije kompanije Stelantis Silvija Verneti Blina.

U obraćanju nakon potpisivanja ugovora, predsednik Aleksandar Vučić je istakao da "potpisivanjem ovog ugovora počinje nova era u investicijama u Srbiji", dodavši da će iz republičkog budžeta za ovu investiciju biti izdvojeno 48 mil EUR, navedno je na portalu Predsedništva.

Kako je naveo, sada ide tranzicioni period do 2023. godine, a već od 2024. godine trebalo bi da počne proizvodnja.

Predsednik je naglasio da je ova investicija važna ne samo za Kragujevac i Šumadiju, već i za celu Srbiju, jer podrazumeva dodatni rast za našu zemlju.

Izvršni direktor Stellantisa Karlos Tavareš najavio je da će se novi kompaktni automobil, koji tek treba da bude imenovan, proizvoditi u Kragujevačkoj fabrici, kao naslednik modela Fiat 500L koji se trenutno proizvodi, navedeno je u saopštenju iz kompanije Stellantis.

- Fabrika takođe može da bude konfigurisana tako da podrži potencijalne dodatne količine drugog vozila, na osnovu kontinuiranog unapređenja performansi, naveo je Tavareš.

On je rekao da će nova platforma, namenjena za električna vozila, odgovarati savršeno proizvodima iz A, B i C kategorije i unaprediće efikasna i čista rešenja za gradsku mobilnost naših brendova.

- Zajedno sa zainteresovanim stranama iz Srbije, građanima ćemo ponuditi slobodu kretanja i borbu protiv globalnog zagrevanja putem čistih, bezbednih i pristupačnih rešenja. Ovo zahteva pristup od 360°, od cene energije do podsticaja koji podržavaju zaokret tržišta ka električnim vozilima. Kombinacija tih aktivnosti će staviti Srbiju i Evropu u čvrstu poziciju u pogledu energetske tranzicije ka pristupačnoj i održivoj mobilnosti - zaključio je Tavareš.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.