NavMenu

Za program pomoći Ministarstva privrede pri zapošljavanju i sufinansiranju prijavilo se 45 firmi

Izvor: eKapija Sreda, 27.04.2022. 15:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Family Business/shutterstock.com)Ilustracija
Za pet meseci primene programa za unapređenje grana od značaja za ravnomerni lokalni i regionalni razvoj u Republici Srbiji, interes za učešće u projektima dodatnog zapošljavanja i sufinansiranja Ministarstva privrede, pokazalo je 45 malih i srednjih privrednih društava koja posluju u proizvodnom sektoru, eko turizmu i u oblasti prehrambene industrije, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Do sada, na osnovu dostavljenih urednih prijava potpisano je 26 ugovora o dodeli sredstava, a pravo da se prijave imaju privredna društva sa najmanje 10 zaposlenih na neodređeno vreme, koja investiraju najmanje 500.000 EUR.

Ukupna investiciona vrednost 26 ugovora je više od 31 mil EUR, od čega podrška Ministarstva iznosi devet miliona evra. Investicije će obezbediti održanje 2.900 radnika (ulagači se obavezuju da u ugovorenom periodu neće otpuštati radnike), kao i upošljavanje novih 295 radnika, što je ukupno 3.195 zaposlenih, stoji u saopštenju.

Dodje se da će investicije u opremu, mašine i proizvodne linije, doprineće povećanju vrednosti i obima prometa proizvoda znatnom širenju lanaca domaćih dobavljača i povećanju broja domaćih prerađivača i proizvođača, modernizaciji i unapređenju tehnoloških procesa, kao i održivosti i daljem unapređenju životnog standarda.


U okviru 26 investicionih projekata vrše se direktna ulaganja u cilju proširenja poslovnih kapaciteta ili proširenja proizvodnje na nove proizvode i proizvodne procese, odnosno unapređenja usluga u oblasti eko turizma.

Realizacija traje najviše 12 meseci od dana podnošenja uredne prijave projekta, a ulagači su u obavezi da nakon realizacije, u periodu koji traje najmanje tri godine, održavaju ukupan broj zaposlenih, kao i da ne otuđuju opremu koja je predmet ulaganja.

Realizacija programa, u skladu sa raspoloživim budžetskim sredstvima, nastavlja se ove, kao i u narednim godinama, poručuju iz Ministarstva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.