Izvor: Glas javnosti | Sreda, 02.03.2005.| 12:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ukidaju se šalteri, uvode elektronski kartoni, pregledi se zakazujuju telefonom - u Kraljevu i Obrenovcu, uskoro u celoj Srbiji

Posle zdravstvenog centra "Studenica" u Kraljevu, i Dom zdravlja Obrenovac, tačnije ambulanta u Bariču, počela je da sprovodi projekat izabranog lekara, kakvog bi, u doglednoj budućnosti, mogli da dobiju svi građani Srbije, a sledeći su žitelji Pančeva.

 

Reč je o sistemu u kom pacijenti sami biraju svog lekara i medicinsku sestru, ukidaju se šalteri, kartoni su elektronski i postoji mogućnost zakazivanja pregleda telefonom. Pacijent prilikom dolaska na pregled dolazi kod svoje izabrane sestre koja takođe može da obavi jedan deo poslova za koje nije neophodan lekar, kao kod prepisivanja lekova kod hroničnih pacijenata, a pacijenti mogu i telefonom da najave da im je potrebna nova terapija i onda sestra može da pripremi recepte pre nego što pacijent dođe.

 

Inače, pacijent može da promeni svog lekara ukoliko nije zadovoljan. Predviđeno je da lekar može da bude pacijentov izabrani lekar najmanje 12 meseci, ali ukoliko je zaista neophodno, on može da bude zamenjen i ranije.


Lekari se u ovakvom sistemu takmiče za naklonost pacijenata, jer njihova plata zavisi od toga koliko će se pacijenata opredeliti za njih. Oni za koje se opredeli najveći broj pacijenata dodatno su novčano stimulisani pa, imajući to u vidu, svi su dodatno motivisani da rade što bolje i zadrže pacijente.

 

 

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.