NavMenu

Beograd planira pošumljavanje na 74 hektara u 5 gradskih opština - Traži se projektant

Izvor: eKapija Utorak, 26.04.2022. 13:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sunny Forest/shutterstock.com)Ilustracija
Grad Beograd raspisao je tender za izradu tehničke dokumentacije za pošumljavanje 74 hektara površina na području gradskih opština Zvezdara, Palilula, Zemun, Voždovac i Čukarica.

Kako se navodi u specifikaciji tendera, šire područje glavnog grada karakteriše izrazita deficitarnost šumom.

- Od 3.244 km2 ukupne površine beogradskog regiona, pod šumom je 367 km2, odnosno sadašnja šumovitost je 11,3% u odnosu na optimalnu od 27%. Šumovitost po stanovniku je 0,025 ha što je takođe nepovoljno i minimalno u odnosu na poznate evropske normative 0,33 ha po stanovniku - stoji u dokumentaciji.

Dodaje se da Beograd trenutno ima 11.365 ha javnih zelenih površinama (14,6 %) od ukupne teritorije grada, u koje spadaju parkovi (385 ha), skverovi i trgovi (8 ha), zelenilo duž saobraćajnica (175 ha), gradske šume i rečna ostrva (1.800 ha), zelene površine u naseljima (1.079 ha) i beogradski drvoredi sa oko 67.000 stabala.

Podseća se i da se pošumljavanjem obezbeđuje smanjenje zagađenosti vazduha, smanjenje nivoa buke, efikasna zaštita izvorišta vodosnabdevanja, zaštita poljoprivrednog i šumskog zemljišta, smanjenje erozije zemljišta, poboljšanje klimatskih i mikroklimatskih uslova, zaštita ugroženih staništa i drugo.

Planom pošumljavanja je obuhvaćeno 37 katastarskih parcela u pomenutim opštinama, a sve parcele su u javnoj svojini grada.

Na Zvezdari, nove šume će se saditi u Mirijevu, na 12 parcela ukupne površine 22.845 m2. U Zemunu su za tu svrhu planirane tri parcele u Batajnici površine 8.323 m2, a na Paliluli će šume nići u Ovči na 6 katastarskih parcela površine 629.851 m2


Na Čukarici, tačnije u Železniku, na 15 parcela površine 64.257 m2, preporuka je istraživanje lokacija za formiranje energetskih plantaža brzorastućih lišćarskih vrsta (vrba), a na Voždovcu, jedan deo parcele površine 14.906 m2 planiran je kao drvored, dok u drugom delu koji ima veću širinu treba zasaditi šumu sa pratećom opremom (korpe za otpatke i klupe za sedenje).

Tender je otvoren do 4. maja, o detaljima OVDE.




Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Pošumljavanje

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.