NavMenu

Približava se rok za obavezno uvođenje eKasa - Kazne za pravna lica koja ne uđu u sistem

Izvor: RTS/eKapija Ponedeljak, 25.04.2022. 10:32
Komentari
Podeli
(Foto: VladKol/shutterstock.com)
U periodu od januara do marta meseca naplaćeno oko 500 milijardi dinara poreza, što predstavlja uvećanje od preko 12%, rekla je direktorka Poreske uprave Dragana Marković u intervjuu za RTS. Ona veruje da će se pozitivan trend naplate nastaviti i u 2022. godini.

Kako je navela, za sve one koji do 1. maja ne budu povezani preko novih fiskalnih uređaja, slede sankcije od novčane kazne, prekršajnih postupaka do mera zatvaranja.

Da podsetimo, na portalu Ministarstva finansija navedeno je da u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji, svi obveznici fiskalizacije imaju rok do 30. aprila 2022. godine, da pređu na model e-fiskalizacije, koji podrazumeva upotrebu novog hardverskog ili softverskog rešenja.

U skladu sa tim, potrebno je da počev od 1. maja 2022. godine, obveznici izdaju nove fiskalne račune sa QR kodom, kako bi nastavili da rade u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji. U suprotnom, obveznici će biti podložni kaznenim merama, a u skladu sa pomenutim zakonom, navedeno je na portalu Ministarstva finansija.

Još jednom je napomenuto da su obveznici fiskalizacije u obavezi da najpre putem portala Poreske uprave ePorezi prijave lokacije poslovnog prostora i poslovnih prostorija, a zatim je potrebno da preko elektronskog servisa za fiskalizaciju, autorizovane osobe traže izradu bezbednosnih elemenata za određeni PIB i određeni poslovni prostor koji su prijavili.

Važno je da obveznik naruči bezbednosni element kada je spreman za efiskalizaciju, odnosno kada zna koji fiskalni uređaj će koristiti, navedeno je na sajtu Ministarstva.

Prednosti koje donosi novi sistem e-fiskalizacije su brojne za državu i privredu, jer se na taj način suzbija nelojalna konkurencija i omogućava efikasnija borba protiv sive ekonomije, olakšava poslovanje, smanjuju se troškovi na duži rok, ukida se nepotrebno administriranje i stvara bolji poslovni ambijent.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.