NavMenu

Dejana Kokošar, Structurama, General Manager SERBIA - Srpsko tržište ima veliki potencijal

Izvor: Promo Sreda, 27.04.2022. 08:42
Komentari
Podeli

(Foto: Structurama)
Više od 1.500 projekata realizovanih u 28 zemalja na ukupno izgrađenoj površini od preko 20 miliona kvadratnih metara - sve je to za 22 godine rada postigla Structurama, internacionalna kompanija koja od 2011. godine posluje i u Srbiji.

Structurama je internacionalna projektantska i konsultantska kompanija za transfer tehnologije u sektoru off site koja je u mogućnosti da realizuje projekte u celini, počev od masterplana pa do stručnog nadzora.

U zavisnosti od vrste konstrukcije, očekivanog obima proizvodnje i tržišta (dakle i od lokalnih uslova kao što su arhitektonski, konstruktivni, propisa, očekivanih troškova itd.), Structurama može proizvesti efikasan i funkcionalan sistem izgradnje, sa detaljima svakog prefabrikovanog elementa, vezama, bilo kojim MEP (mehaničke, električne, vodovodne) predispozicijama i završnim obradama.

Dejana Kokošar, generalna menadžerka za Srbiju otkriva nam kako izgleda digitalizacija u procesu izgradnje, šta podrazumeva integrisani sistem upravljanja projektima, ali i i kako su odlučili da otvore kancelariju u Beogradu.

- Kompanija je osnovana u Milanu pre 22 godine, a trenutno ima nekoliko filijala i predstavništava prodaje kako bi odgovorila na potrebe tržišta Istočne Evrope, Srednjeg Istoka, Severne Afrike, Severne i Južne Amerike. U svojim kancelarijama broji više od 80 direktnih i indirektnih saradnika iza kojih stoje više od 1.500 projekata realizovanih u 28 zemalja na ukupno izgrađenoj površini od preko 20 miliona kvadratnih metara. U Srbiji je otvoreno sedište 2011. godine, i filijala u Beogradu predstavlja prvo iskustvo i početak širenja u Istočnoj Evropi. U ovom trenutku broji 24 zaposlena, nakon decenije poslovanja.

eKapija: Na koje projekte u svetu i Srbiji ste najponosniji?

- To je teško reći. Pre nego projekat na koji smo ponosni pomenula bih činjenicu da od Severne Amerike, pa sve do Dalekog Istoka, preko Afrike i Evrope, naša kompetencija u prefabrikaciji je cenjena i tražena na globalnom nivou. Svim projektima, od najmanjih do najsloženijih, pristupamo sa stručnošću i ozbiljnošću koja nas je oduvek odlikovala i koja je pravila razliku za postizanjem uspeha u svetu.

Realizacija projekta u celini, od masterplana do stručnog nadzora (Foto: Structurama)Realizacija projekta u celini, od masterplana do stručnog nadzora

eKapija: Poznati ste po integrisanom sistemu upravljanja projektima. Šta on tačno podrazumeva i kako štedi vreme i resurse klijentima?

- Od 2011. godine radimo u BIM-u (Building Information Modeling - proces razvoja, rasta i analize digitalno generisanih virtuelnih multidisciplinarnih modela pomoću softvera za parametarsko modeliranje). Uloga BIM-a u građevinskoj industriji (preko njegovih aktera koji mogu biti arhitekte, inženjeri, izvođači , klijenti) je da podrži komunikaciju, saradnju, simulaciju i unapređenje projekta u celom ciklusu životnog veka izgrađenog objekata. BIM nam je olakšao put ka implementaciji integrisanog sistema upravljanja projektima (IPD). Digitalizacija čitavog lanca u procesu izgradnje, i integrisanje svih disciplina daje prednost ne samo u delu projektovanja, već posebno u fazi izvođenja, izgradnji i održavanju objekata. Za nas je izvođenje i ona aktivnost koja se radi offsite čiji smo inače glavni međunarodni promoteri.

eKapija: Po čemu se tržište u Srbiji razlikuje od ostalih zemalja u kojima radite? Da li ima neke specifične zahteve?

- Srpsko tržište je kao i sva druga tržišta, nema posebne specifične zahteve, ali jeste tržište gde nove tehnologije još uvek nisu dobro konsolidovane i razvijene, i ovde smo da donesemo kulturu i know how. Cilj nam je da kod klijenata razvijamo znanja i percepciju o novim tehnologijama, i u tom smislu je veoma interesantno i sa ogromnim potencijalom.

eKapija: Osim industrijskih i komercijalnih, gradite i rezidencijalne objekte. Da li se menjaju navike i potrebe građana, kompanija? Šta im je danas važno u objektu u kom žive i rade, a šta je bilo nekada?

- 90% projekata van tržišta EU je rezidencijalne strukture. U ovom trenutku smo fokusirani na održivost životne sredine kako tokom izgradnje, tako i tokom funkcionisanja objekta, to jest na termalni konfort i uštedu energije. Posvećeni smo na više frontova, i sa velikim internacionalnim klijentima sarađujemo u pravcu unapređenja kvaliteta života i životne sredine uopšte.

Structurama je poznata po integrisanom sistemu upravljanja projektima (Foto: Structurama)Structurama je poznata po integrisanom sistemu upravljanja projektima

eKapija: Kako je pandemija uticala na oblast vašeg poslovanja?

- Pandemija nije toliko uticala na naše poslovanje, sem trenutnog stopa nakon čega su se projekti nastavili normalnim tokom. Sa operativne tačke gledišta nije bilo ni najmanje problema budući da smo kroz vreme navikli da komuniciramo sa kolegama iz različitih predstavništva i sarađujemo zajedno na istim projektima sa više lokacija.

eKapija: Kako će izgledati gradnja budućnosti? Koji inovativni materijali su se pojavili u gradnji? Koliko će digitalne tehnologije postati važne u gradnji? Hoćemo li u budućnosti zaista graditi zgrade od potpuno recikliranih materijala? Koliko smo daleko od održive gradnje?

- Odgovor na pitanje za nas nije budućnost jer su digitalizacija procesa i održivost životne sredine u centru našeg svakodnevnog rada. Primer za to je projekat Energiesprong čiji smo deo i na kome aktivno učestvujemo još od prošle godine, a koji ima za cilj energetsku prekvalifikaciju zgrada.

eKapija: Kakvi su dalji planovi kompanije u Srbiji?

- Naši dalji planovi podrazumevaju širenje komercijalnog prisustva na teritoriji čitavog Balkana kroz nove i interesantne projekte, a shodno tome i proširenje lokalnog tima.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.