NavMenu

Gas u Republici Srpskoj skuplji za skoro 15%

Izvor: Glas Srpske Utorak, 19.04.2022. 16:11
Komentari
Podeli
(Foto: SergBob/shutterstock.com)
Gazprom export je dostavio cjenovnik gasa Srpskoj za drugi kvartal u kojem je navedeno da je gas skuplji za 14,6% u odnosu na prvo tromjesečje, a preduzeće Gas Res prema svojim kupcima ići će sa nešto manjim poskupljenjem toga energenta.

Direktor Gas Resa Ljubo Glamočić rekao je Glasu Srpske rekao da je cjenovnik za drugi kvartal u skladu sa potpisanim ugovorom još iz 2015. godine.

- Te cijene mijenjaju se samo kvartalno u skladu sa ugovorom. Takođe, cijene gase usklađuju se i sa cijenama naftnih derivata i njihovim kretanjem na berzi - naveo je Glamočić.

Naveo je da su danas od Gazproma dobili prijedlog cijena za drugi kvartal koja je u odnosu na prvo tromjesečje uvećana za nešto manje od 15%.

- Došlo je rasta cijena. Ta cijena je usaglašena. Mi ćemo, s obzirom na status naših kupaca i da bi dali neki svoj skromni doprinos, ići sa nešto manjim povećanjem prema našim kupcima. To poskupljenje od strana nas iznosiće do 13%. U zavisnosti od kupca do kupca to će biti rast cijena za nekih 12,7%. Na taj način ćemo, ako ništa, podijeliti taj teret rast cijena energenta sa kupcima - naveo je Glamočić.

On je naglasio da su za april uplatili avans po cijenama iz prvog kvartala.

- Mi radimo kao i u prethodnom periodu. Nema nikakvih promjena - rekao je Glamočić i naglasio je da Srpska nastavlja gas da plaća Gazpromu u valuti evro kako je i i definisano potpisanim ugovorom.

Srpska ima sa kompanijom Gaszprom export iz Peterburga potpisan ugovor o isporuci gasa do kraja maja.

RS se gasom snabdjeva preko Balkanskog toka koji ide direktno preko Crnog mora, Turske, Bugarske, te preko Zaječara ulazi u Srbiju odkle jedan krak ide ka BiH.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.