NavMenu

Cene smeštaja u Crnoj Gori veće i do 15% - Poseban izazov ugostiteljima uvećanje planiranih troškova za zarade

Izvor: Gradski Utorak, 19.04.2022. 16:08
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/osoian-marcel)

Hotelijeri i ugostitelji uvećaće cijene usluga u skladu sa poskupljenjima ključnih životnih namirnica i energenata, kazala je za Gradski portal sekretarka odbora Udruženje turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore Sanja Marković. Ona je podsjetila kako je sam smještaj već skuplji za pet do 15%, a ostaje i rizik otkazivanja rezervacija zbog ratnog sukoba Rusije i Ukrajine.

Kako je navela, članovi tog tijela konstantno prate trendove, procijenjuju rizike i oprezno pristupaju svakom uvećanju cijena usluga. Podsjetila je da nedovoljno oporavljena turistička privreda Crne Gore ulazi u novu krizu, koja je može dodatno destibilizovati.

Naime, prognoze ukazuju kako će se ljudi ovog ljeta teže odlučivati na putovanja zbog dešavanja u Ukrajini. Članovi Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG još početkom marta su se sastali sa predstavnicima Ministarstva ekonomskog razvoja i Nacionalne turističke organizacije Crne Gore i saglasili da je potrebna hitna reakcija kako bi se našla alternativa ruskom i ukrajinskom emitivnom tržištu.

- Turistički privrednici intenziviraju marketinške i promotivne aktivnosti prema tržištima Centralne i Zapadne Evrope – Češka, Poljska, Rumunija, Mađarska, Francuska, Njemačka i Velika Britanija, zatim regiona, te Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata kreirajući nove i atraktivnije turističke ponude. Pandemija koronavirusa nam je pokazala da nije dobro oslanjati se samo na nekoliko tradicionalnih tržišta, već se mora intenzivnije raditi na diversifikaciji i produženju sezone - dodala je Marković.

S ozbirom na to da ovogodišnji budžet NTO CG predstavlja samo 32% onog iz 2019, ovaj značajno manji iznos predstavlja "otežavajaću okolnost za brze, intenzivne i kvalitetne marketinške aktivnosti i promocije prema važnim tržištima". Zbog toga smatra neophodnim dodatnu koordinaciju aktivnosti sa resornim ministarstvom, nacionalnom avio-kompanijom To Montenegro (koji prevozi pod imenom Air Montenegro) i turističkom privredom.

Hrana i sokovi skuplji 15%

Prema informacijama kojima raspolaže PKCG, cijene smještaja su uvećane od pet do 15% u odnosu na prvobitni plan, ali cijene aranžmana koji su do sada prodati ili rezervisani ostaće iste. Marković podsjeća i na to da su, prema podacima Monstata, potrošačke cijene za hranu i bezalkoholna pića u februaru bile veće za 2,3% u odnosu na januar.

Takođe, prema zvaničnom indeksu potrošačkih cijena iz februara ove godine u odnosu na isti mjesec 2021, hrana i bezalkoholna pića su poskupjele 13,1%. Kako nam je pojasnila, uvećani su i ostali troškovi koji utiču na poslovanje i formiranje cijena, kao što su zarade, struja, komunalne usluge, voda, nafta i benzin, gas, potrošni materijal…

- Iz analize kretanja nabavnih cijena hrane i gasa u hotelima od marta prošle do istog mjeseca ove godine, u kojoj je obuhvaćeno 200 najznačajnijih artikala u ugostiteljstvu, evidentno je prosječno provećanje cijena od 15%. Pojedine cijene imaju i mnogo veći rast od prosječnog, kao što su: gas – za 75 odsto, ulje – za 100 odsto, brašno – za 40 odsto", rekla je ona i izrazila dodatnu zabrinutost trendom inflacije.

Još više novca za zarade


Marković kaže da su planirani budžeti hotela u dijelu troškova za zarade ove godine uvećani za deset do 15%, i to zbog korigovanja složenosti poslova – što je posljedica primjene programa Evropa sad. Napominje da jednom dijelu hotela tek predstoje izmjene ovih koeficjenta, i to onih koji imaju sezonske radnike.

- Uz rast svih troškova, poseban izazov za ugostitelje predstavlja uvećanje planiranih troškova za zarade, koji su u prethodnom periodu većinom bili registrovani na minimalce. Jedan broj ugostitelja koji je – uz mjere podrške – tokom pandemije uspio da očuva radnu snagu, zbog uvećanja svih troškova poslovanja odlučuje se na smanjenje broja zaposlenih. Kada je riječ o poslovanju turističkih agencija, uz uvećanja troškova za zarade izazov predstavlja i uvećanje troškova za gorivo i prevoz - dodala je Marković i precizirala kako podaci Monstata ukazuju na značajna poskupljenja i u ovom dijelu.


Neizvjesna sezona

Ilustracija (Foto: MilanTomazin/shutterstock.com)Ilustracija
Prošla godina je ulila veliku nadu svima koji rade u turizmu i ugostiteljstvu, ali i pratećim djelatnostima poput saobraćaja i trgovine. Sagovornica Gradskog portala podsjeća kako ostvareni promet iz 2021. predstavlja potvrdu uspješnosti prošlogodišnje ljetnje turističke sezone. U poređenju s rekordnom 2019. godinom, broj turista dostigao je 63% 1,7 miliona, a noćenja 68% ili 9,9 miliona. Prihodi su dostigli 69% onog iz uporedne godine i iznosili su 754,1 miliona eura.

- Najviše dolazaka protekog ljeta ostvarili su gosti iz regiona – 55%, dok su turisti iz Rusije i Ukrajine imali 21%noćenja ili oko dva milona. Nažalost, zbog neizvjesne dužine oružanog sukoba u Ukrajini sa snažnim posljedicama na privredna dešavanja u Evropi, teško je predvidjeti tok sezone i nastavak oporavka turističke privrede - istakla je ona.

Marković kaže kako su rezervacije za predsezonu bile dobre, ali je sa eskalacijom sukoba "došlo do usporavanja i zastoja". Navodi da su, za sad, otkazane samo rezervacije sa ruskog i ukrajinskog tržišta. Međutim, postoji potencijalni rizik otkazivanje i onih za goste iz država koje se graniče s Ukrajinom i Rusijom – upravo zbog rata i izbjegličke krize.

- Svi se, ipak, nadamo da će se ratna dešavanja brzo okončati, a zadatak turističke privrede je da se pripremi – sa uvjerenjem da ćemo ostvariti sve planirane aktivnosti. Nadamo se i da će nadležne institucije imati razumjevanja za složenu situaciju u turističkom kompanijama, te da će prevazilaženje krizne situacije, kao i eventualne mjere podrške privredi, donositi u konsultaciji sa turističkom privredom - rekla je Marković, ali i potcrtala da upravo sektor turizma i putovanja ima potencijal za brzi oporavak kako bi ponovo bio "ključni dio nacionalne ekonomije i njenog održivog razvoja".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.09.2023.  |  Agro

Ministarka: Odluka o zatvaranju Mitrosa nije konačna

Kompanija Mitros u Sremskoj Mitrovici prošle nedelje je radnike i javnost obavestila da će obustaviti proizvodnju. Odluka je doneta nakon detaljne analize, a tačan datum biće naknadno utvrđen, saopštava kompanija. U Sindikatu kažu da im je rečeno da će sva prava oko 500 zaposlenih biti ispoštovana. Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković poručuje da odluka o zatvaranju nije konačna, prenosi Danas. Ministarka poljoprivrede

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.