NavMenu

Trgovci gorivom očekuju ukidanje uredbe o ograničavanju cena derivata

Izvor: Beta Utorak, 19.04.2022. 15:27
Komentari
Podeli
(Foto: VGstockstudio/shutterstock.com)
Trgovci naftnim derivatima u Srbiji ocenili su danas da bi Uredbu o ograničavanju visine cena naftnih derivata, koja je na snazi do 30. aprila, trebalo ukinuti i dozvoliti slobodno formiranje cena, kako bi se isključila mogućnost nestašica zbog nerentabilnog poslovanja.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković izjavio je za Betu da je nedeljno utvrđivanje cena goriva neprihvatljivo.

- Besmisleno je svake nedelje određivati cene goriva. Osim toga Naftna industrija Srbije (NIS) se ponaša kao monopolista i nakon što se utvrdi prosečna maksimalna maloprodajna cena goriva ta kompanija na njenim pumpama smanji tu cenu za dva-tri dinara, pa moraju i ostali trgovci da bi bili konkurentni i mogli da prodaju gorivo - rekao je Atanacković.

Vlada Srbije donela je 10. februara Uredbu o ograničavanju visine cena naftnih derivata čija je važnost produžena do 30. aprila, a kojom se svakih sedam dana utvrđuju maksimalne cene evrodizela i evropremijuma BMB 95 na osnovu prosečne maloprodajne cene tog goriva u Srbiji.

Trgovačka marža je ograničena na šest dinara, odnosno ona je manja jer se na nu plaća porez na dodatu vrednost (PDV), pa trgovcima ostane nešto malo više od pet dinara po litru.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović rekao je da se to udruženje uvek zalagalo da se formiranje cena prepusti tržištu.

- Još od kada je doneta Uredba o ograničavanju visine cena naftnih derivata zalagali smo se da se cene slobodno formiraju na tržištu, umesto da se administrativno uređuju - rekao je Mićović.

Dodao je da su i u Hrvatskoj cene naftnih derivata ograničene, ali na višem nivou tako da ne mogu da ugroze snabdevanje i da se očekuje da se u Srbiji ukine uredba o administrativnom utvrđivanju cena.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.