Izvor: eKapija | Nedelja, 14.11.2010.| 15:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Užičani predlažu hidroelektranu za listu baštine Uneska

(Foto: b)

Skupština grada Užica pokrenula je inicijativu da se hidroelektrana "Pod Gradom", kao izuzetno važan spomenik tehničke kulture u Srbiji, stavi pod posebnu zaštitu i predloži da je Unesko uvrsti u listu spomenika svetske kulturne baštine.

Užički parlament predložio je Vladi Srbije i nadležnim republičkim organima da preduzmu aktivnosti na realizaciji ove inicijative. Ovaj hidroenergetski objekat pušten je u rad pre 110 godina i svrstava Srbiju među prve zemlje sveta koje su počele s proizvodnjom, prenosom i korišćenjem naizmenične struje po principima Nikole Tesle.

Hidroelektrana, čiji kamen-temeljac je postavio tadašnji kralj Srbije Aleksandar Obrenović, izgrađena je za potrebe rada Prve užičke akcionarske tkačke radionice koja je prodajom viška električne energije opštini, ustanovama, zanatlijama i građanstvu obezbeđivala prihode za proširenje proizvodnje.

Hidroelektrana "Pod Gradom" prestala je da radi 1973. godine, ali je revitalizovana od 1990.do 2000. godine i sada je uključena u elektrosistem EPS-a. Zgrada hidroelektrane "Pod Gradom" i njena neposredna okolina proglašeni su 1977. godine za kulturno dobro Srbije od velikog značaja koje svako godine poseti nekoliko hiljada turista iz naše zemlje i sveta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.